Топ 10 на модните събития през 2015г – Част 1

Ако можем да кажем едно нещо за 2015 година, то е, че тя бе изпълнена с почти исторически модни истории. Както добри, така и лоши. Буквално всяка седмица се случва нещо невероятно и от всички страни сме заливани с толкова много информация, че ни е доста трудно дори да си спомним кое нещо в кой етап от годината се е състояло. И макар, че 2015 никак да не бе бедна и от към политически и демографски събития, модата винаги е живяла един свой си живот, който понякога ни помага да избягаме от действителността, а понякога ни я поднася, само че пречупена през цветната си и луксозна призма.

Днес решихме да ви представим ТОП 10 на модните истории и събития, които заеха място през последните 12 месеца! и

Представяме ви първа част от нашия списък! Утре не пропускайте и Част 2!

1 – Александър Уанг напусна Balenciaga

Талантливият млад дизайнер Александър Уанг напусна горещия пост на криейтив директор на модна къща Balenciaga, който заемаше от декември 2012 година! Причината, която Уанг изтъкна, бе че желае да съсредоточи цялата си енергия върху едноименния си бранд, който пък нашумя особено много след колаборацията си с H&M в края на 2014 година. Последната колекция, която Уанг създаде за Balenciaga, бе тази за пролет-лято 2016 година, на която всички истински се насладиха. Малко след това модната къща назова името на наследника на поста криейтив директор – дръзкия и нетрадиционен Demna Gvasalia от Vetements.

2 – Раф Симънс напуска Dior

В началото на октомври креативния директор на една от най-известните и обичани модни къщи обяви изненадващото си решение да напусне поста си. След три години на чело на бранда, Раф Симънс успя да вдигне продажбите с цели 60% и да изчисти името на Dior след срамното оттегляне на Джон Галиано от поста преди няколко години. Според слуховете, решението му се дължи на планове да концентрира вниманието си върху собствен бранд. Напускането му опредено е огромна загуба за Dior, тъй като Симънс внесе много революционни промени и собственоръчно изгради вида на съвременната жена Dior!

3 – Албер Елбаз напуска Lanvin

Поредната шокираща новина за модния свят дойде от решението на трети прочут дизайнер да напусна ръководния пост на модната къща, за която работи. Ветерана на Lanvin – Албер Елбаз си тръгна след цели 14 години успешна работа. Според запознати, решението на Елбаз се дължи на различие във вижданията и разбиранията между него и собственика на Lanvin. Макар и далеч от дейността си като криейтив директор мнозина смятат, че Елбаз ще отнесе със себе си и почитателите на марката, тъй като след 14 години в модната къща, лесно може да се каже, че именно той Е Lanvin.

4 – Колаборацията между H&M и Balmain

Съвместната колекция между шведката марка за масова мода H&M и супер-луксозната парижка модна къща Balmain лесно може да се нарече събитието на годината! Тя предизвика масова истерия сред модните почитатели и генерира огромни продажби. Разчитайки на желязна рекламна стратегия, включваща лицата на Кендал Дженър, Джоан Смолс, Джиджи Хадид, Кайли Дженър и още много красавици, HMBalmaination успя да се превърне в масов успех. Малко по-късно, точно за коледните празници, по рафтовете се появи и парфюма H&MxBalmain, от които сме убедени, че вече няма налични бройки.

5 – Модата става дигитална не само на подиума

Техниката малко по малко започва да навлиза в модния свят. По време на седмиците на модата видяхме главозамайващи дигитални ефекти, които изглеждаха като част от самите колекции, а играта със светлина и звук бе сред основните акценти на подиума. Zac Posen изненада всички със своята малка черна рокля, създадена в сътрудничество с екипа Google’s Made with Code, която сменяше принтовете си в зависимост от различните LED светлини, които я осветяваха. Tom Ford също заряза традиционното шоу на подиума и вместо това представи новата си колекция чрез музикално видео, в което Лейди Гага е звездата, която пее, танцува и се разхожда по осветен подиум заедно с моделите, изглеждайки все едно са на страхотно частно парти. От друга страна, Ralph Laurent изцяло изнесе техниката от подиума, създавайки първата интерактивна пробна със специални огледала, проектирани от Oak Labs в Германия, които автоматично ще избират дрехи и дигитално ще обличат фигурата на клиента, без той дори да помръдне. Освен това ще може да разговаря с вас на поне 6 езика.

Автор: Преслава Цачева