Упражнения по стил: Лили Иванова

Тук няма да разказвам една и съща история по 99 начина както прави  Реймон Кьоно в „Упражнения по стил”, няма да има шапка с шнур,  нито ново копче на палто. Територията на моето упражнение ще е сцената, а на нея Лили Иванова. Признавам, че никога не съм била голям нейн фен, но и до ден днешен тя всява в мен респект със своя стил, самоконтрол, талант и характер.

За бялата якичка с любов

Между униформите, Мирей Матьо и Едит Пиаф

Лили Иванова е част от моето детство както и бялата якичка на ученическата ми униформа. Спомням си как на черно белия ни телевизор за пръв път чух и видях Лили Иванова, Мирей Матьо и Едит Пиаф.Жени с къси коси и с бели якички като бели гушки на птички -поетични и дисциплинирани, но стилни. Бялата якичка остана детайл от първия ми урок по стил получен от Лили Иванова. Примата към днешната дата не се  разделя с нея, но към бялата яка е прибавила бели ръкавели с изящни златни копчета, тази завършена комбинация създава усещане за чиста емоция и ненатрапчива изящност.

За тигровите щампи и чалгата като шоу употреба

Между артистичния кич и прехода

Дойдоха промените. Паднаха стените. Роди се чалгата. Вестниците станаха жълти и тигровите щампи бяха на мода. Видях Лили Иванова в модно издание, облечена като „тигър”. Усмихнах се, отиваше й. Чалгата се опитваше да завладее и нея- неуспешно. Артистичния кич, който се излъчваше от тази жена, не можеше да бъде вкаран в рамките на грозното. Класа до доказване на противното. Втори урок- не е важно какво носиш, а как го носиш. Не съм ходила на всички концерти на Лили Иванова, но винаги съм имала информация за тях и съм сигурна, че Лили на сцена с „тигрова” кожа не се е появявала. Въпрос на стил и усещане за шоу, недокоснато от чалга културата.

Rock and roll girl

Между Майкъл Джексън и punk-a

Тесни кожени панталони-цигара, безопасни карфици, жартиерите  като аксесоар, а не като бельо, кожени колани, синджири- да, това видях на сцената на един от концертите на Лили, в който Иван Лечев изглеждаше като незрял рокаджия по отношение на визия, разбира се. Бях шокирана как тази крехка като структура жена успява да съчетае толкова несъвместими стилове като пънка и Майкъл Джексън. Всеки детайл беше премерен. Много е трудно да предизвикаш промяна, но когато това се случи, трябва адекватно да отговориш със съответния стил.Лили успяваше, променяше и владееше сцената. Беше достатъчно дръзка да мисли мащабно и да окупира територии в българската култура, които останаха и до днес нейна запазена зона. Трети урок- бъди дързък и мисли мащабно.

Голата кралица

Между естетиката и еротиката

Бях на купон в приятел миришеше на скъпи парфюми, ферментирали напитки и социално потене.Между цигарения дим, пластмасовите чаши и многото книги, които бяха пръснати безразборно навсякъде, попаднах на еротично списание. И Лили гола. Голотата й отиваше. Бялата прозрачна дантелена риза беше като роба, която  дистанцираше Лили от пошлото порно. Белият цвят и прозрачната материя се сливаха върху тялото на Примата, естетиката и еротиката се вписваха във фантазиите, които поддържаха мъжкото любопитство. Лили отказваше да остарява. Четвърти урок-много бързо омръзва да се харесваш на хората, а е и твърде неприятно постоянно да не им се харесваш.

Червената аристократка

Между ветровете и плюша

Видях за пръв път клипа на песента „Ветрове” на  промоцията му в столичен клуб. Червена импресия на морски фон . Червен пояс като част от българската носия на старец в ръж, червен карамфил на ревера на музикант, червени ивици в костюма на танцуващ кукер, червено шалче на момиче в бяло- частици от червения пъзел в центъра, на който е Лили с плюшен червен гащиризон и копринена  перелина с качулка- аристократичност и стрийт мода в едно. Примата носи червеното като благородническа титла- изискана окупация. Пети урок- не фокусирай вниманието просто върху себе си, а цели скритата същност на въздействието.

Чернобяло нямокино

Между френско черно и огледално бяло

Обичам чернобялото нямо кино. То е изчистено и истинско без звук, но с емоция. Когато гледах последните два клипа -„Аu nom de la foi” (В името на вярата) и „Сам” на Лили, попаднах в два филма- бял и черен, но това не са полюси, а калейдоскоп на един живот-спектакъл. Историята на двата проекта започва от една дреха на младия британски дизайнер Гарет Пю, която Лили вижда в столичен бутик- черен кожен суичър с широки ръкави като „криле на птица”. Дрехата „оживява” в клиповете- дирижирана от Примата. Критиците обаче обвиняват Лили в плагиатство. Виждат преки препратки като костюми и визия от клип на Gareth Pugh. Лили оставя това без коментар.Пуска черното видео „Аu nom de la foi” само във Франция, а белия клип „Сам” остава за българска употреба. Това е нейната реакция- чернобяло “нямо” кино. Шести последен урок- носи сърцето си като корона, накажи враговете си със стил.

Автор: Албена Боранова