Поредно сътресение в модата: Хеди Слиман напусна поста си в Yves Saint Laurent

Броени дни след като Масимилиано Джорнети обяви, че напуска поста на креативен директор за Salvatore Ferragamo и решението му истински изненада и натъжи почитателите на луксозния бранд, още едно сътресение сред листата на криейтив директори доведе до въпросителни. Хеди Слиман се оттегли от Saint Laurent като по този начин даде край на редица спекулации започнали още в края на 2015 година.

hedi-slimane

Френската модна къща обяви напускането на Слиман пред пресата с думите: „В края на една четири-годишна мисия, която доведе до пълна промяна на бранда, Maison Yves Saint Laurent обявява напускането на Хеди Слиман като негов криейтив директор.” В допълнение към това François-Henri Pinault (изпълнителния директор на Kering) казва: „Това, което Yves Saint Laurent постигна през последните четири години представлява уникална глава в историята на модната къща. Много съм благодарен на Хеди Слиман и целия му екип за това, че създадоха един път, който къщата следва и който ще осигури дълголетието на този легендарен бранд!”

Hedi-Slimane-for-YSL-00

Каква е причината Слиман да се оттегля от позицията си в Yves Saint Laurent все още не е ясно. Дизайнерът по традиция пази личния си живот единствено за себе си и феновете на бранда всъщност знаят доста малко за него. Мнозина мислят, че просто иска да си вземе дълга почивка и да пренареди творческите си приоритети. Далеч по-малка е групата на тези, които вярват, че Слиман има намерение да основе собствен едноименен бранд. Каквото и да предстои за Хеди Слиман, той напуска Yves Saint Laurent като безспорен моден революционер и rules-breaker! Когато през 2012г. François-Henri Pinault му повери поста на криейтив директор задачата му бе да промени облика на модната къща, да й придаде дързост, съвременност и модерност. И наистина Слиман бе глътката свеж въздух, която отново постави името на френския лейбъл сред най-споменаваните и обичани в индустрията.

5-ysl-runway

Каквото и да предстои за Слиман, ние ще очакваме да го научим с нетърпение. До тогава оставаме с мисълта, че след сътресения около най-известните модни къщи в индустрията и оттеглянето на техните креативни директори (Албер Елбаз от Lanvin, Александър Уанг от Balenciaga, Раф Симънс от Dior, Масимилиано Джорнети от Salvatore Ferragamo) нито един лейбъл не е в безопасност.

9-hedi-vogue

4-hedi-vogue-horz

Някои от най-известните изображения на Хеди Слиман за VOGUE

Автор: Преслава Цачева