Хормони на щастието: какво представляват ендорфините и как да ги произвеждаме

Защо ендорфините са толкова важни?  Те подобряват лечебните процеси, ускоряват регенерацията, насърчават мисленето – стимулират формирането на асоциации, фантазии. Ендорфините се борят с депресията, намаляват стреса и тревожността, повишават самочувствието и помагат в борбата срещу излишното тегло. Благодарение на ендорфините е възможно да се намали болката по време на раждането. Именно ендорфините ни карат да се чувстваме щастливи след секс, след добра тренировка или след вкусен обяд. Импулсивно поведение, хронично главоболие, тревожност, пристрастяване и проблеми със съня са някои от малкото признаци на липса на ендорфини.

11 начина за получаване на повече ендорфини:

Ароматерапия . Поставете свещи с аромат на ванилия, лавандула , маточина около апартамента . Техните масла са известни с успокояващия си ефект. Разтрийте няколко капки евкалиптово масло в ръцете си, докато вземате сутрешен душ.

Физическа активност . Всякакви непрекомерни спортове или дълги разходки ще ви свършат работа. Ендорфините започват да се произвеждат след 30 минути упражнения. Целта не е да се постигнете идеално тяло до лятото, а да се намали нивото на кортизола- хормона на стреса.

Медитацията . Важно е да медитираме всеки ден, а след това и да си изградим навика да се вслушваме в себе си. Това ще допринесе за по-спокоен сън. Приложения като Calm и Headspace предлагат разнообразни аудио медитации.

Психотерапия . Ако сте в депресивно състояние, изпитвате панически атаки, в живота ви има нещо, което ви тревожи и не знаете как да се справите, не забравяйте да се свържете с компетентен психотерапевт. Онлайн часовете, разбира се, не могат да се сравняват със срещи лице в лице, но те могат да помогнат за справяне с тревожността и обсесивните мисли, въртящи се в главата ми.

Слънчевата баня . Дори 15 минути на слънце и чист въздух значително ще подобрят вашето благополучие – така че не се колебайте да излезнете да изхвърлите боклука. Витамин D участва в производството на допамин и мелатонин. Витамин D се съдържа и в по-мазните риби (скумрия, сардини, риба тон), маслото, яйчения жълтък и месото.

Храни, богати на витамини и антиоксиданти . Добавете черен шоколад, авокадо, лимони, ягоди, бадеми, орехи, люти чушки, кардамон и канела към вашата диета. Бананите съдържат триптофан, предшественик на серотонин.

 Смейте се . Привикнете да започвате сутринта с усмивка към себе си в огледалото. Само минута, но искрено!  Вие сами няма да забележите как се подобрява настроението ви. Комедиите също ви помагат. Танцувайте или играйте с кучето си, това също ще ви помогне да се разсеете и да си набавите малко ендорфини.

Добавки . Нуждаем се от всички витамини от група В (те са отговорни за производството на допамин), витамин С, витамин D, омега 3–6–9, фолиева киселина. Но преди да вземете каквито и да било хранителни добавки, направете тестове, за да проверите дали имате определен дефицит.

Музиката . Ако не харесвате джаз, рок или поп, тогава и чуруликането на птичките, звукът на дъжд или на море ще свършат работа. Или можете да опитате да композирате музика, да запишете подкаст у дома или просто да слушате концерт на любимия си изпълнител онлайн.

Доброволчеството . Важно е да оказвате доброволчество или каквато и да е друга помощ на нуждаещите се, не от вина или дълг, а точно защото сърцето ви го изисква. Подкрепете местния бизнес, купете продукти за възрастен съсед, прехвърлете пари във фонда или просто нарисувайте нещо за приятел.

Баня . Ако можете да вземете гореща вана, тогава това е вашият метод за преодоляване на умората, презареждане. Топлата вода ще облекчи мускулното напрежение и ще повиши нивото на ендорфините в кръвта. Запалете свещи, добавете сол или пяна за вана, вземете книга и си позволете да забравите за околния свят за малко.