Хранителният режим на Дженифър Анистън

Дженифър Анистън е една от холивудските актриси, чието тяло определено прави впечатление. Въпреки че звездата прехвърли 40-те преди няколко години, тя изглежда много по-млада, а фигурата й предизвиква възхищение. Чаровницата е почитател на хранителния режим на д-р Гутерсон, който е създал популярната диета, наречена „Сонома“. Според диетологът има няколко важни правила, които жените трябва да следват, за да не наддават излишни килограми:

Едно от най-важните правила е никога да не се гладува! Ако по-цял ден не ядете нищо, а вечерта приемете голямо количество калорична храна, това ще навреди на фигурата ви. Пийте много вода и течности! Изберете храни, които са полезни, а ще ви заситят като ядки, пълнозърнест хляб и чисто месо.

Когато се храните вземете по-малка чиния и се уверете, че порцията съдържа 50% плодове и зеленчуци, 25% пълнозърнести храни и 25% от храни, богати на протеини. Стремете се да купувате качествена био храна. Не яжте пържено, а залагайте на печени, задушени и варени храни.

Вижте и самата диета „Сонома”, на която Дженифър Анистън е привърженик!

Хранителният режим е разделен в три етапа. Продуктите в диетата са предимно средиземноморски, изключително богати са на антиоксиданти и бедни на калории, но с голяма хранителна стойност. Ако решите да изпробвате този режим, трябва да ядете десет на брой неща: бадеми, чушки, броколи, боровинки, зехтин, грозде, ягоди, спанак, домати и пълнозърнести продукти.

Първи етап трае десет дни, като през този период приемът на сладки и тестени изделия е намален до минимум. Консумират се протеинови храни като – пилешко филе без кожа, яйца, морски деликатеси, телешко филе, соеви продукти и риба, обезмаслени млечни продукти, варива, зеленчуци с ниско съдържание на нишесте (т.е. без картофи и ориз), зехтин.

Закуската се състои или от протеиновите храни, или от пълнозърнестите с обезмаслено мляко – в десертна чинийка. Обядът се сервира в 22 см чиния и включва 60% зеленчуци и 40% – протеиновите храни.  Вечерята се сервира в 22 см чиния, половината пълна със зеленчуци, 30% – с протеинова храна и 20% бобови (или пълнозърнести) храни.

През втория период се позволяват повече храни и поради тази причина отслабването леко се забавя. Няма определен срок, през който да се спазва, защото продължава докато достигнеш желаното тегло. След това се добавят повече плодове и млечни продукти, но ниско-маслени. Закуската е като в предишния етап. Обядът и вечерята – като в първи етап, но са добавени и плодове.

Порционът е същият като в предишния етап, но чинията за обяда и вечерята се разделя на 4 равни части: 1/4 протеинови храни, 1/4 зеленчуци, 1/4 плодове и 1/4 бобови храни.

В етап 3 от диетата „Сонома“ са позволени не само повече храни, но и някои изкушения като бонбони и шоколад, но в ограничено количество. Не забравяйте да съобразявате ежедневното си меню с продуктите, изброени по-горе.