ЧЕРНОТО… е такъв забавен цвят

Черният цвят винаги скрива в себе си онова, което носи, той е загадъчен и се използва във филмите на ужасите. Предизвикващ любопитство, привличащ и плашещ, той винаги призовава човека да освободи своята същност, т.е. човек трябва да мине през черното, за да познае бялото.

Black (5)

Black (36)

Black (48)

Black (33)

Black (28)

Black (29)

Черният цвят съдържа обещание, че „всичко ще бъде наред” и надежда. Когато настъпи депресия, остават само негативните характеристики на черния цвят, който винаги, подобно на смъртта, намеква за тишина и спокойствие.

Черните дрехи означават недостиг или липса на нещо в живота, от черното трябва да се излиза бавно, като се разрежда с други цветове.

Black (47)

 

Black (52)

Black (46)

Black (42)

Black (15)

Black (55)

Черният и белият цвят помежду се се гасят, вече не носят първоначалната си информация и не потискат психиката. По принцип, черно облекло се избира при депресия и когато се отхвърлят околните.

Black (54)

Black (51)

Black (21)Black (24)Black (26)

Черното се свързва с изисканост и стил, високо качество и класа, власт, престиж, елегантност, надеждност, простота и изтънченост.
Този мистериозен цвят обикновено се асоциира драматизъм, мистерия, със страха от неизвестното.

Black (7)

Black (4)

Black (40)

 

Black (39)

Black (2)

Black (44)Black (43)

Black (6)

Black (1)

Black (41)

Black (17)

Black (49)
Това е цветът на „отрицанието“, за разлика от бялото, което е цвят на „утвърждаването“.

Цвят на магиите, той поражда желание за унищожение на съществуващото и песимизъм.
Този цвят е на анархичната опозиция и на абсолютните претенции за власт.

Черното е използвано като символ на специалното, дистанцираното, високопоставеното, това е силно изразено в облеклото на съдиите и музикантите. Това обаче не важи за коминочистачите, които от практични причини са избрали черното като цветът на „мръсотията“, но за сметка на това коминочистачите носят късмет.

Black (31)

Black (32)

Black (46)

Black (30)

Black (50)

Black (53)

Black (37)

Black (16)

Black (35)

Black (34)

Black (25)
Цветът на сянката, мракът и нощта, черното е отрицанието на светлината.

Черно обаче означава и сила, богатство и сериозност и се счита за много официален, елегантен и престижен цвят. Чрез черното човек показва, че иска да бъде различен – черен костюм, черна лимузина и черно куфарче внушават почит и достолепност, котато човек иска да се отличи от шарения свят.

В рекламата – този цвят асоциира тържествената сериозност, но и често се използва за еротично бельо.
На черен фон яркостта на всички останали цветове се засилва, те искрят и изпъкват много добре. Това качество на черното често се използва в дизайна и рекламата.

 

Black (14)Black (10)

Black (13)

 

Black (9)

Black (1)

Черният цвят дава чувството за перспектива и дълбочина, но на черен фон се намалява четивността на текста, затова трябва да се внимава.

Черното отдавна се е наложило като модерен цвят, който внушава елегантност и нестандартност.
В комбинация с червено или оранжево – други много ярки цветове – черното придава много агресивна цветова схема.

Black (23)

Black (34)

Black (22)
Черното контрастира добре с ярки цветове. Черното изважда на преден план формата и материята. Той създава чувство на лукс и ред. Това действие обаче е неповторимо в комбинация с бялото.

Black (43)

Black (45)

Black (3)

Black (11)

Често използван е в дизайна на сайтове за изкуство и фотография – черен или тъмно сив цвят са особено подходящи цветове за фон на снимки. Този цвят е добър избор на цвят за музикални магазини, счетовододни къщи, адвокатски кантори, електронни магазини.

 

Info: Travel-Studio.bg; obekti.bg

Редактор: Марина Делева