Честит 92-ри рожден ден, Ваше Величество

Цялото кралско семейство се събра и беше в пълната си сила в събота вечер, за да отпразнува 92-ия рожден ден на кралицата. Ключовите членове като принц Чарлс и Камила, принц Хари и Меган Маркъл, както и самата рожденичка, се насладиха на концерт в Royal Albert Hall, изнесен от Kylie Minogue, Shaggy, Craig David, Sting, Alfie Boe, сър Tom Jones, Craig David. Принц Уилям, междувременно, също беше на празника, но очаквано – сам, тъй като херцогинята на Кеймбридж остана вкъщи, за да си почива, понеже се очаква всеки момент да роди 3-тото кралско бебе.

12
Акцентите от вечерта, като например това, че принц Чарлз публично се обърна към Нейно величество с „mummy”, което беше посрещнато от нея с шеговито въртене на очите и смях, комедиантите Frank Skinner и Harry Hill, и Ed Balls са само част от множеството изненади.

Shaggy performs during a special concert "The Queen's Birthday Party" to celebrate the 92nd birthday of Britain's Queen Elizabeth at the Royal Albert Hall in London

Shaggy изпълни неговия хит „Mr Boombastic”, канадската певица Шон Мендес (Shawn Mendes) и хорът от Южна Африка „Ladysmith Black Mambazo” оставиха знаменити спомени зад гърба си.
Празникът беше директно предаван на живо по BBC One и BBC Radio 2 и бе представен от Zoë Ball.
Ето няколко от най-ярките кадри от кралското събитие.

Кралицата изглеждаше изключително доволна, когато се присъедини към семейството си. Нейно Величество ще отпразнува рождения си ден отново на официалната дата на рождения й ден, който тази година се пада на 9 юни. Рожденият ден на кралицата се отбелязва два пъти: веднъж на истинската дата, 21 април, и “официално” на избрана дата през май или юни. Датата за официалния рожден ден се съобразява основно с метеорологичните показатели, защото се цели топло и слънчево време, за да може армията да проведе традиционния си парад.
1

Принц Хари и очарователната му годеница Меган Маркъл пристигат в Royal Albert Hall и изглеждат прекрасни и елегантни.
2

Те седнаха в публиката на залата, очаквайки започването на специалния и сантиментален концерт в чест на 92-рата годишнина на бабата на бъдещия младоженец.
3

Цялото кралско семейство седна заедно в специална ложа, откъдето се забавляваха на изпълненията на звездите. Lady Louise Windsor е най-младата особа, която се появи на партито. 14-годишната девойка бе в компанията на майка си Sophie, графинята от Уесекс.
4

Една от изпълнителките Kylie Minogue, изнесе своето представление пред цялото кралско семейство и други известни личности в публиката. Певицата изглеждаше зашеметяващо в рокля златен металик, с едно рамо.
5

Кралицата се качи на сцената в края на вечерта и получи букет цветя. Нейно Величество наскоро се пошегува със сър Дейвид Атънбъроу, че често получава цветя, тъй като тя е човек, за когото е трудно да се купи какъвто и да било подарък.
6

Sting и Shaggy излязоха на сцената, за да „изпеят” своя поздрав към 92-рата година от рождението на най-дълго управляващия монарх в Обединеното кралство. Дуетът изпя новия си сингъл „Don’t Make Me Wait”, което донесе абсолютна наслада за гостите.
7

Изпълнението на Том Джоунс бе наистина впечатляващо и много лично. Той пя не за всички гости, а само за Нейно кралско величество.
8

Елизабет II поздравява певците за техните изпълнения.
The Queen's Birthday Party
Принц Хари изнесе реч за рождения ден на баба си. 33-годишният принц каза: „Тъй като тази вечер празнуваме 92-я Ви рожден ден, в знак на признание към Вашата отдадена служба, имам удоволствието да Ви кажа, че The Queen’s Commonwealth Trust се насочва към засилена подкрепа на младите лидери в общността. Тази организация, във Ваше име, ще осигури платформа за тези, които работят, за да разграничават своите общности в 53 страни. Честит рожден ден, Ваше Величество.”
10

След края на концерта принц Чарлз също изнесе реч, обръщайки се към Нейно величество с думата „мамо”, преди да се поправи сам. „Кралицата-майка” породи задоволство и приповдигна духа на всички гости с изражението на лицето си и със смеха, който последва обръщението на принца.

11
Двамата излязоха на сцената след концерта, за да поднесат своите аплодисменти към изпълнителите и също така да приемат овациите на останалите гости.
Веднага след това, наследникът на трона взе микрофон и започна да отдава своята почит към майка си.
Той започна с думите „Ваше величество, мамо”, което накара публиката да прихне в сладък смях, и продължи: „Имам чувството, че през 1948 година, когато сте били на 22, не сте очаквали, че на 92-рия си рожден ден ще видите сина си в неговата 70 годишнина. Затова имам правото да извикам ‘Хип Хип’. Бихте ли, дами и господа? Бихте ли наддали гласове за троен възторжен “hip hip hip hooray” в нейна чест?” Разбира се, публиката моментално откликна на този призив. Всички гости и изпълнителите изпяха единогласно „Happy Birthday To You” за удоволствието на монарха.

12
По-рано същия ден, рожденият ден на кралицата бе отбелязан с традиционен топовен салют в Hyde Park и Tower of London, докато в замъка Уиндзор група изпълняваше “Happy Birthday” по време на смяната на гарда.

Queen Elizabeth II is presented with flowers by a young boy on stage during a special concert "The Queen's Birthday Party" in London
Кралица Елизабет II се качва на трона на 25 години след смъртта на баща си крал Джордж. Майка ѝ – кралица Елизабет Боуз-Лайън, живя до 101 години и се появяваше на публични места почти до смъртта си.

Singer Craig David performs during a special concert "The Queen's Birthday Party" in London
Craig David

За 65-те години, през които Елизабет IIе на трона, в Съединените щати са се сменили 10 президенти, а във Ватикана – шестима папи.

Jamie Cullum performs during a special concert "The Queen's Birthday Party" in London
Jamie Cullum

Редактор: Марина Делева