Шаан Уайтфут от Великобритания спечели Triumph Inspiration Award 2012

Със зрелищния старт на Седмица на модата в Шанхай, на 19 октомври се проведе и международният финал на конкурса Triumph Inspiration Award 2012. Над 500 гости бяха посрещнати в световно известния Музей на изкуствата „Миншенг” в Китай.

Вдъхновени от тазгодишната тема “Дракони и пеперуди”, 31 финалисти от цял свят представиха своите дизайнерски творения на модния подиум и разкриха уникалния дизайн на моделите си пред огромната аудитория от ценители на модата, сред които световно известни знаменитости, международни и китайски медии.

Вдъхновяващите дизайнерски творения на финалистите бяха оценявани от жури с изтъкнати представители на модния елит: главеният редактор на италианското издание на „Вог” – Франка Созани, дизайнерите Ума Вонг и Матю Уилямсън, китайската актриса и певица Карен Мок, както и световноизвестният китайски фотограф Уинг Шия – автор на специалната фотосесия за конкурса тази година.

Победителите в конкурса Triumph Inspiration Award 2012 са:

1-во място: Шаан Уайтфут от Великобритания с модела Ecliptic Renewal

2-ро място: Алла Полозенко от Италия с модела Dragon & Butterfly Infinity

3-то място: Лука Беке от Унгария с модела Reborn Warrior

Освен българската финалистка – Елена Златева, която спечели онлайн гласуването и достойно представи страната ни, преки впечатления от световния финал на конкурса има и проф. Любомир Стойков.

Специално пред него победителката Шаан Уайтфут сподели, че веднага се е вдъхновила от темата „Дракони и пеперуди”, защото проектите й са нежни, женствени и деликатни и именно в такава насока иска да се специализира. Нейният модел пресъздава първия цикъл на метаморфозата – яйцата на пеперудите, чиито изображения са вградени в материята.

Най-силно вниманието на проф. Любомир Стойков все пак е било привлечено от италианския модел и от модела на Сингапур. Относно критериите за оценка дизайнерката Ума Вонг споделя пред него, че на първо място за нея е:

„дизайнът и на второ – човекът зад него – от къде идва, каква е културата му, какво усещане има, също така какви са бъдещите му планове, за какво се бори.”

Председателката на журито от своя страна – уважаваната Франка Созани, главен редактор на италианския „Вог”, споделя:

“Това решение беше голямо предизвикателство за всички нас. Фантастичните творения, които са достигнали международния финал и се борят за тази уникална награда, са богати на вдъхновение и са реално доказателство за високото качество на дизайна”.

Освен паричните награди за спечелилите първо, второ и трето място, всяка година Triumph дава възможност на победителя да развие своя дизайнерски модел в бельо, което се продава в магазините на Triumph по целия свят. Английската студентка по мода получи чек за 15 000 евро и ще последва стъпките на Богларка Бодис от Унгария, носител на наградата за най-вдъхновяващо бельо на Triumph за миналата година с нейните “Les Fleurs du Mal”. Нейният адаптиран модел в момента е на разположение в избрани магазини на Triumph по цял свят и онлайн на www.triumph.com.