10 начина да превърнем малката кухня в голяма

Усещате ли се клаустрофобично във вашата кухня? Малката площ пречи ли на работата и на чувството на комфорт и уют? Ако отговорите са Да, може би е време да помислите как да я направите по- голяма. Разбира се, няма как да събаряте стени или да съединявате стаи. Всичко, което трябва да направите, за да подобрите своята малка кухня е майсторско използване на пространството и малко оптичната илюзия. Всъщност е доста лесно.

 Заложете на прозрачни мебели.

Ако трябва да подредите повече мебели в малката стая, заложете на прозрачни мебели (акрилни). Това може да са столове, рафтове, кутии за съхранение и т.н. Те ще ви дадат това, от което имате нужда, без да добавяте и визуален хаос.

Купи прозрачен стол 

Купи прозрачен стол с дървени крака

Купи прозрачен съд

Възползвайте се от вертикалното съхранение.

Вертикалното съхранение – независимо дали е на стената или от тавана привлича окото и създава усещане за повече пространство. Освен това, този тип съхранение дава повече действително пространство за съхранение

Фалшиво пространство с огледало.

Майсторът на илюзиите, Хари Худини, казва, че всяка малка кухня трябва да има огледало. В действителност то има властта да „лъже“ окото, да отразяват светлината и да правят нещата по-големи, отколкото всъщност са.

Купи огледало

Купи шкаф с огледало

Заложете на монохроматичните цветове.

Може би това е най-старият трик, но и най-добрият начин да направите тясно пространство изглежда по-голямо. Заложете на всичко в един и същи цвят – експертите обикновено препоръчват бяло. Тъмните цветове могат да направят помещенията да изглеждат по-малки в повечето случаи, въпреки, че сме показвали примери, че те добавят и дълбочина. Все пак, ако  работите с наистина малко пространство и искате да избегнете създаването на подобен на пещера ефект, изберете светли тонове.

Купете неща, които искате да оставите.

Едно решение за минимално пространство за съхранение е да инвестирате във вещи, които не искате да криете. Купете онзи прекрасен сет от медни тенджери, красивата кафеварка или тостер в любим цвят. Това ще освободи шкафовете и ще декорирате пространството с неща, които са и функционални.

Купи изкуствено цвете в саксия

Купи Светеща стенна декорация

Бъдете внимателни с нещата по плота.

В допълнение към ненужните уреди и кутии, кухненските плотове могат да бъдат магнит за всякакви хартии (като поща, купони, флайери и др.). Колкото повече има по плота ви, толкова по – хаотична ще изглежда кухнята.

 

Махнете вратите от няколко шкафа.

Мислили ли сте, че шкафовете правят пространството още по-затворено? Помислете за вариант за открити рафтове или поне стъклени вратички.

Мийте и прибирайте чиниите!

Една от дейностите, които много жени не обичат е да мият чинии. Но именно те създават хаос и безредие. За да се справите с това, си създайте навика да миете веднага, след като приключите с готвене или хранене, избършете и приберете. Отнема не повече от 10 минути, но ефектът за вида на кухнята е забележителен.

 Добавете светлини под шкафовете.

Както магически слагаме прозорците от пода до тавана, за да може светлината да нахлуе, осветлението под шкафа е най-доброто решение за тъмна и тясна кухня. Има не един начин да постигнете този ефект: Изберете от кръгли малки светлини, флуоресцентни светлинни ленти или LED светлинни ленти, за да озарявате пространството.

Купи Лента с LED-лампички за чекмеджета

Купи комплект 3 преносими лампи

Украсете

Само защото стаята е малка, не означава, че не можете да имате всички хубави неща, които имат по-големите кухни. Това означава килим, растения, картини, завеси. Тези малки щрихи ще направят пространството по-удобно – независимо колко малко е то.

Купи Комплект 3 картини Life Laugh Love 

Купи прозрачна ваза