10 начина да запазим косата си здрава и блестяща

Различни фактори допринасят за загубата на коса, а само някои от тях са под наш контрол. Неконтролируеми са проблемите, дължащи се на генетичния фактор, заболявания или хормонален дисбаланс. Фактори, които подлежат на промяна, са запазване на скалпа и косата здрави, пълноценно хранене. Изтощената коса се разпознава лесно, защото е безформена, лесно ранима и податлива на късване.

Здравата и поддържана коса не само краси човека, но и насърчава неговото самочувствие. Ето няколко трика как да предотвратим евентуална загуба на коса и как да я поддържаме в прекрасна форма.


1. Грижата за косата започва от нейното хигиенично поддържане и редовно измиване. Не е вредно косата да се мие всеки ден, с помощта на подходящ шампоан и балсам. Миенето на косата три пъти седмично се препоръчва за хора с по-дълга коса.

 

2. Изключително неблагоприятно е дългото излагане на косата на слънчеви ултравиолетови лъчи. Препоръчително е носенето на шапка. Слънчевата светлина провокира сърбеж на скалпа.

3. Редовното подстригване на всеки 3 месеца предотвратява цъфтенето и неравномерната форма на косата.

4. За поддържането на здрава коса важна роля играе и здравословният начин на живот и консумация на пресни плодове и зеленчуци, подходящи въглехидрати, протеини и полезни мазнини. Набавянето на витамини чрез храната допринася за красива и силна коса. Приемането на много вода, поне два литра на ден, също е целесъобразно. По този начин организмът се пречиства от вредните токсини, които могат да навредят на косата.

5. Да се избягва редовното боядисване, освен ако не се налага. Косата се поврежда, става суха и чуплива. Блясък в косата може да се постигне и по друг начин. Нанесете малко лимонов сок в нея след измиване, след това излезте на слънчева светлина и я оставете да изсъхне по естествен път. Повторете метода няколко пъти през определен период от време. Не забравяйте, че използването на сешоари, маши и преси за изправяне могат да доведат до прекомерно увреждане на косата.

6. При подсушаване на косата, трябва да се използва мека кърпа. Не търкайте косата енергично, тъй като се уврежда. Никога не използвайте четка за премахване на възли от мокра коса – води до разцепени краища. Затова използвайте специален продукт срещу сплитане на косата.

7. Балсам или кристали за коса помага против разцепените краища. Те правят косата да изглежда и по-гладка.

8. Ако сте склонни към честа употреба на гел и лак за коса, препоръчително е продуктите да не стоят дълго в косата и да бъдат измити поне на следващия ден. Можете да прибавите към водата за изплакване чаена лъжичка сода за хляб. Това ще спомогне за постигането на гладка и лъскава коса, след използването на козметичните продукти.


9. Пооставянето на маска на косата е необходимо да се извършва най-малко веднъж седмично, тъй като заздравява косата.

10. Разресвайте косата редовно, всяка сутрин и вечер. Четката подобрява кръвообращението на скалпа. Опитайте и ще видите какви чудеса върши четката за коса, когато се използва всяка вечер.