11 цитата на Marc Jacobs за модата, които всички трябва да знаем!

Marc Jacobs е един от безспорните титани на съвременната мода. Едно от онези имена, които някой ден ще произнасяме със същото почитание и любов като тези на Оскар де ла Рента, Коко Шанел, Александър Маккуин, Джани Версаче, Миуча Прада. Но какво всъщност свързва Марк с изброените до тук? И той, подобно на тях преди него, рисува съвременната мода, задава тенденциите, умело играе с дължини, материи, пропорции. Черпи вдъхновение от всяко нещо, без да се страхува и за момент от провал. Неговите ревюта за секунди се превръщат в основна тема на разговор сред най-ексклузивните редакции. Начело е тази на Vogue!

Marc Jacobs

Не е тайна, че Анна Уинтур обожава дизайнера! Тя се нарежда сред най-отявлените му привърженички, а тази признателност се дължи на любовта на Анна към всичко съвременно и модерно. За нея Джйкъбс е като посланик на стила за младите. Той улавя пулса на съвремието и успява да го постави върху изумителните си колекции. А това… това е талант!

Първата поява на Марк Джейкъбс във Vogue се случва през 1986г. От тогава, дизайнера има стотици (буквално стотици!) отразявания. През годините Джейкъбс разкрива по малко частици от себе си чрез своите интервюта, изказвания и размисли. Ето някой от най-вдъхновяващите му думи:

За това какво е модата: Модата не е необходимост. Тя предизвиква емоция в сърцето. Тя е като прищявка. Просто я искаш!

За силата на дрехите да преобразяват: Докато „мода” означава, че можеш да се превърнеш в рок звезда само като смениш дрехите си, тогава аз съм съгласен!

За забавната страна на модата: И двамата ми родители работеха в William Morris (компания за луксозни тапети) като рекламни агенти и затова съм доста наясно със света. Мисля за модата по този начин. Просто е забавление от различен тип.

За добрия/лошия вкус: Обичам да взимам нещо евтино и демоде и да го превръщам в лукс.

За това кой би искал да облича: Най-добрият клиент е стилен, а не модерен. За да си модерен, се нуждаеш единствено от пари.

За това, че е стара душа: Бях на 25, когато бях на 12.

За дрехите втора употреба: Когато хората от моето поколение отидат в магазин за втора употреба, те не виждат дрехи от 40-те години, а дрехи от 70-те, 80-те – годините на нашата младост. Така черпим вдъхновение!

За музите си: Без значение дали ще е Кейт Мос или Уинона Райдер, несъвършенствата са това нещо, което намирам за най-красиво.

За това какво го вдъхновява: Не се събуждам, четейки The New York Times и след това да влагам прочетеното в колекциите си. Аз не държа огледало, обърнато към света. Не вярвам, че модата е за това. Мисля, че тя е за фантазията.

За това да си модерен: Ние не пресъздаваме нищо. Това не е карнавал. Момичетата могат да си мислят, че изглеждат като през 70-те, когато носят моите дрехи, но не е така. Никога не е едно и също нещо два пъти! Телата са различни, материята е различна, контекста е различен. Дрехите ми са съвременни, защото са направени днес.

За модата като негова съдба: Предполагам, че беше очевидно още от самото начало… Всички деца искаха играчки за Коледа, а аз бях единствения, който се радваше на пуловер.

Автор: Преслава Цачева
Цитати: Интервюта от VOGUE