3 ефикасни хранителни режима

С наближаването на лятото много от нас ще поведат поредната битка срещу килограмите. В нея ще участват и тренировките, и добавките, но едно е разковничето за успеха. Това е хранителният режим.


Разбира се, диетата не е една. В интернет те са стотици и всяка обещава лесен и бърз резултат. Кои ще са хранителните режими, които ще са най-актуални през годината? USnews правят доста амбициозно проучване сред диетолози и това са резултатите:

 

3.Флекситарианска диета

В основата на този хранителен режим са храни от растителен произход. Може да се яде месо, но няколко пъти седмично. Може да се яде риба в неограничени количества. Не е разрешено да се консумират яйца или млечни продукти.

Нужен е обаче постоянен контрол на нивата на желязо, витамин B12 и омега-3 мастни киселини.

2.DASH диета

Смята се за универсална, добре балансирана е и доста разнообразна. Състои се от 2 фази.

Първата фаза продължава 14 дни и в нея се намаляват въглехидратите. Яде се риба, пиле, боб, соя, нискомаслени продукти, семеня, ядки, зеленчуци, кисело мляко.

Във втората фаза се ядат изключително много протеини и зеленчуци. Може да се консумират малко плодове, по филийка хляб на ден или варен ориз. 

 

1.Средиземноморска диета

Лидерът за втора поредна година. Тук също ключов е балансът. Храните, които може да приемате, са пълнозърнести въглехидрати – пата, хляб, пълнозърнест ориз. Зеленчуците и плодовете са предимно пресни.