9 простички начина да се справим с пъпките


Зачервените болезнени пъпки или тези, които имат бял или черен връх са една от епичните, вечни битки, които водим с кожата на лицето си, независимо на каква възраст или от какъв пол сме. Ясно е, че предимно жените се борят с тези възпаления, затова събрахме 9 простички продукта, които всеки от нас има под ръка в домакинството си, и с които бихме могли да постигнем феноменални резултати и то за кратко време.


1. Лед


Ледът може да бъде много ефективен при борбата с пъпките. Поставянето на лед върху набъбналата пъпка подобрява кръвната циркулация във възпалената зона и замразява порите. Ледът помага да се премахне възпалението или подуването на пъпката.


2. Лимон

Лимонът съдържа лимонена киселина, която е много богата на лековития витамин C. Лимоновият сок има много благоприятни свойства за кожата ни. Помага за по-бързото засъхване на възпалените пъпки и премахва зачервяването. Всичко, което трябва да направите е да напоите обилно памучно тампонче за лице и да го поставите на проблемното място. Дръжте така, колкото можете повече.


3. Мед


Медът е естествен антисептик и може да предотврати развитието на бактериите и да засили възстановителния процес. Също така има противовъзпалително действие, което предотвратява уголемяването подутината и зачервяването. Потопете парченце памук или памучно тампонче в меда и го поставете на директно върху възпаленото място. Оставете така поне половин час. След това изплакнете хубаво с хладка вода.


4. Паста за зъби

Пастата за зъби е странно, но много ефективно лекарство, което помага при редуцирането на възпаленията от пъпките. Тя може да се използва за спешни случаи, когато положението е не-мога-да-изляза-така-навън.
Пастата за зъби предизвиква значително по-бързо изсушаване на пъпката и премахването на зачервяването, както и предизвиква по-бързото заздравяване. Условието е да ползвате класическа бяла паста, а не модерните гел вариации. Сложете обилно паста зъби върху цялата област на зачервяването преди да си легнете. На сутринта измийте лицето си с топла вода и ще видите значително подобрение в състоянието на пъпката ви.


5. Пара

Парата е добър вариант за кожата ви по всяко време. Използването на пара върху лицето ви ще отвори порите и ще спомогне за намаляването или цялостно премахване на себума, мръсотията и бактериите, които до преди това са били „хванати” в капана на затворените и запушените пори, които могат да предизвикат възпаление или инфекция. Напълнете тенджера или купа с вряща вода и застанете достатъчно близо над нея, за да може парата да направи добър контакт с лицето ви за няколко минути. Изплакнете лицето си с хладка вода. След това подсушете леко и внимателно с памучна мека кърпа и нанесете подходящ овлажнител за кожа, който не съдържа никакви масла или олио. Цялата тази процедура ще остави кожата ви идеално чиста и бляскава.


6. Чесън

Чесънът има антивирусно, противогъбично, антисептично и антиоксидантно действие, което може да помогне в унищожаването на бактериите и бързото третиране на пъпките. Просто срежете по средата една скилидка чесън и натъркайте пъпката. Оставете парченцата на мястото за около 5 минути, а след това изплакнете с хладка вода. Повторете тази процедура няколко пъти през деня за най-добри резултати. Допълнително хапването на една, две или дори повече скилидки чесън дневно ще пречисти кръвта ви, но не прекалявайте, защото може да разстроите стомаха си.


7. Сода за хляб

Содата за хляб е много добра за чувствителна кожа, защото не предизвиква никакъв вид раздразнение. Белият прашец помага при изсушаване на възпалените пъпки и чудесно премахва излишната мазнина от лицето.
Смесете една супена лъжица сода за хляб с вода или лимонов сок, докато стане във вид на нежна паста. Нанесете готовата смес върху възпаленото място и оставете да изсъхне. Не го дръжте повече от необходимото време, защото може да предизвика изсушаване на кожата. Измийте лицето си с топла вода и нанесете овлажнител. Повторете процедурата два пъти дневно за най-добри резултати.


8. Мента

Ментата е магическа билка, която премахва възпалените пъпки много бързо. Тя спомага за баланса на себума и нивата на PH на лицето. Охлаждащият ефект, който има ментата спомага за унищожаването на бактериите и спира тяхното развитие. Също така премахва възпаленията на пъпките.
Откъснете няколко листенца мента и изстискайте сока от тях. След това го нанесете върху пъпката или цялото лице и оставете да действа за 10 минути. Накрая змиите лицето си със студена вода. Може да използвате и ментово олио, което съдържа много витамини и добри мастни киселини. Нанесете го директно върху пъпката и масажирайте нежно за няколко минути.


9. Краставица


Краставицата е известна със своя охлаждащ и успокояващ ефект върху кожата. Също така е богата на калий и витамините A, C и E.
Настържете една краставица и я нанесете по цялото си лице, като маска. Оставете я да действа за около 15 минути и след това измийте лицето си с топла вода.


Редактор: Марина Делева