Елена Златева ще представя България на Triumph Inspiration Award 2012

Националният финал на световния дизайнерски конкурс за най-вдъхновяващо бельо „Triumph Inspiration Award” 2012 се състоя на 25 април в зала 6 на НДК. В конкурса участваха общо 20 студенти от Националната Художествена Академия (НХА), специалност „Мода” и от Нов Български Университет (НБУ), програма „Моден дизайн”, които представиха своите интерпретации на темата “Дракони и пеперуди” на вълнуващ ревю-спектакъл. Всички те получиха поименни сертификати за участието си в престижния конкурс.

Победителката е Елена Златева, 2 курс НХА със своя модел, наречен „Танцът на дракона”.

Вторият финалист в конкурса е Виктория Огнянова, магистър НХА с модела Endless Love (Вечна любов), а класираният на трето място е Мария Ничева, 3 курс НХА с модела „Шейпшифтинг”.

Специалната награда на списание ELLE спечели Валентин Апостолов, 3 курс НБУ с модела „Китайски йероглифи”.

Победителят в националния конкурс ще представи страната ни на световния финал през октомври тази година в Шанхай, като разходите ще се поемат изцяло от Triumph. Той получава и възможност за шестседмичен стаж в списание “ELLE”, медиен партньор на българското издание на конкурса.

Класираният на второ място ще пътува за Лондон по време на седмицата на модата през месец юни, като разходите ще се поемат от Perwoll (Henkel) и ще има възможност за четириседмичен стаж в списание “ELLE”. Наградата за класирания на трето място е двуседмичен стаж в списанието – медиен партньор, както и интензивен курс по английски в езиковия департамент към “Дарби Колидж”.

Авторитетното жури, което оценява моделите на тазгодишните участници в националния финал, бе в състав: председател – Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София” и членове – проф. д-р Любомир Стойков – председател на „Академията за мода”, Екатерина Робова – Мениджър Маркетинг и Продажби на Henkel Bulgaria, Бистра Илиева – управител на Консултантска къща за образование в чужбина „Дарби”, Кирстен Хансен – директор на Колеж по моден дизайн гр. Хьойер, Дания, Петра Денчева отговорен редактор на списание ELLE и известния български художник – Николай Панайотов. Докато журито вземаше своето трудно решение, гостите в залата се насладиха на музикалните изпълнения на момичетата от стринг електрик трио „Акцент”.

Сред ВИП гостите на събитието бяха: Деси Бакърджиева, Теди Кацарова, Катя и Здравко от дует „Ритон”, дизайнерките Жана Жекова, Албена Александрова, Йорданка Чернаева и дъщеря й Росица Рангелова, Весела Драганова, Жана Христова, Павел Цветков, моделът и актриса в сериала “Отплата” Ива Янкулова и др.

Световният лидер при бельото Triumph за пети пореден път предизвиква студентите по мода от цял свят да създадат най-вдъхновяващото бельо. След три години в Европа, този път световният финал е в Азия и по-конкретно в Шанхай. Мотото на конкурса „Дракони и пеперуди” съдържа квинтесенцията на китайските символи, които провокират въображението и вдъхновяват студентите по моден дизайн от 31 страни по света.

Всеки, който се интересува може да следи развитието на конкурса на страницата във Фейсбук: www.facebook.com/inspirationaward, както и да гласува за своя фаворит на световния финал на страницата на конкурса www.triumphinspirationaward.com.

И тази година на световния финал ще присъстват знаменитости, международни медии и партньори на Triumph от цял свят. Дизайнерските модели ще бъдат оценявани от изтъкнато жури, което предстои да бъде оповестено. Моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на Triumph и ще бъде произведен в лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини на Triumph по цял свят. Световният финалист и тази година ще получи също награда от 15 000 евро, а за класираните на второ и трето място автори на дизайнерски проекти са предвидени съответно по 10 000 и 5 000 евро.

Фото: © Божидар Марков