Никола Гескиер става главен дизайнер на Louis Vuitton

По време на Седмицата на модата в Париж Марк Джейкъбс обяви, че се оттегля от модна къща Louis Vuitton, след 16 години съвместна работа. Спекулациите за името на неговия наследник бяха много. Брандът обяви, кой ще заеме позицията на нов творчески директор.

Модната марка съобщи пред медиите, че французинът Никола Гескиер става новия дизайнер на Луи Вюитон, от 4 ноември. Според слуховете, идеята да го поканят е на Делфина Арно, тъй като двамата са много близки приятели от години. Тя е дъщеря на собственика на LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) и заместник-директорка на “Луи Вюитон”. Гаскиер ще ръководи работата по създаването на женската линия.

“Той ще отговаря за всичко, свързано с ревютата, дамските прет-а-порте, обувките и аксесоарите”, съобщи представител на емблематичната френска марка, известна по цял свят.

Така 42-годишният дизайнер ще твори само в областта на дамската мода. Ким Джоунс е директор на мъжките колекции от 2011 г., а Дарън Спациани е директор на постоянната линия кожени изделия от 1 октомври.

Кой е Никола Гескиер?

Гескиер е роден в Комин (Франция), но израства в Лудон – малък град близо до Сомюр (града, в който е родена Коко Шанел). Той наследява усета си към модата от майка си, която е една от най-изтънчените жени в града.

На 12-годишна възраст започва да проявява творческите си заложби като крои дрехи от завеси и прави обеци от кристалните полилеи на баба си. След няколко години кандидатства за стажант във френската модна къща “Агнес Би”, където благодарение на своята амбициозност изучава тънкостите на модния бизнес, като внимателно наблюдава целия процес от създаването на скиците до шиенето на дрехата.

Следващият период от творческата му кариера е рещаващ за бъдещото му развитие.  Жан Пол Готие го наема за свой асистент през 1989 година. Заедно създават костюмите за турнето на Мадона, което изстрелва Готие в орбитите на големия успех.

Никола Гескиер е познат на всички ценители на модата и марката Balenciaga. Той работеше за бранда от 1997-а, но изненадващо напусна модната къща миналата година през ноември, като беше наследен от Александър Уанг в ролята на творчески директор.

През октомври 2000 г. е обявен за “Най-добър авангарден дизайнер на годината” от Vogue Fashion Awards, а година по-късно, той взема приз за “Дизайнер на дамска мода” на наградите CFDA.

Редактор: Делица Цонева