Вечната Наоми

Днес „нападаме” следващата модна дива, която поддържа феноменална фигура, а не е на 20. Дамата, за която говорим е известна не само с фигурата си – тя зашеметява с кожа, коса, дължина на краката и… непристойно поведение. Убедени сме, че щом заговорихме за неприлично поведение, в съзнанието ви изплува образа на вечната бунтарка Кейт Мос или на наследницата й – Кара Делевин, но грешите! Говорим за неколкократно осъжданата за физически тормоз, кадифена, прелестна и висока модна икона – Наоми Кембъл.Тази жена предефинира термина „ageless”. Нейният лъчезарен и свеж външен вид вероятно е страничен продукт от цялостния й подход към храненето, физическите упражнения и уелнес процедурите.

48-годишната пантера винаги е удивлявала феновете си с младостта си, но на 17 януари 2019 г. супермоделът се появи на шоуто на есенно-зимното представяне на Louis Vuitton, и ни отвя главите. Тогава ни зашемети с афро прическата си, но блясъкът от гладкото й лице заслепи всичко останало.Нека надникнем бегло в живота на този моден феномен и да видим има ли наистина някакви скрити тайни, които я поддържат вечно млада – тайно златно цвете като на майка Готел или пък пие кръвта на прислужниците си, като по този начин запазва своята младост.Щя започнем така:

„Поддържам се във форма, но започнах да го правя едва през 2017-та. Не влизам във фитнеса и не тренирам с уреди. Фитнес залите ме изнервят. (О, каква изненада!) Правя кръгови тренировки на цяло тяло и тренирам бокс. Но това е от 2017-та. Преди това не правех абсолютно нищо!”

В този цитат ни притесняват две неща. Първото е, че след стотиците обвинения във физически тормоз, тя избра един от най-агресивните бойни спортове? Защо не започна да тренира йога или пилатес, например?И второ – значи Наоми иска да ни каже, че полага грижи за тази феноменална фигура по-малко от две години?!?!?! А преди това? Нищо!? Никакви мъчителни няколко часови тренировки със строг инструктор? Никакво потене?! Никаква мускулна треска?! Признаваме си – (не)благородно й завиждаме!„Аз се грижа за себе си. Храня се добре. Опитвам се да балансирам това, което вкарвам в тялото си. Стоя далеч от захарта и пия много вода. Обожавам соковете. С нашата професия, пътуваме много и ядем различи храни, затова е важно поне два дни в седмицата или веднъж месечно да пием само сокове, за да пречистим тялото си, да ребалансираме и прочистим кръвта.”

Ухххх, това е добре. Съвсем се бяхме отчаяли. Решихме, че всичко й е дар от Бога.
Шегата настрана. Хубавото стройно тяло на някои момичета наистина е божи дар, но за да остане то такова, за да бъде здраво и да функционира правилно, не можем да си позволим тотално безхаберие към него. Ежедневната рижа за нашия ‘физически храм’ е наше изконно задължение, за да имаме пълноценен живот.А основният компонент от грижата за тялото е храната, която ядем. След това е спортът. Затова ни харесва рутината на Наоми – след като стане в 5 часа сутринта, Кембъл започва деня си, колкото може по-здравословно, което за съжаление не означава кафе. Сутрин задължително пие топла вода с лимон и пробиотици. Тя твърди, че никога не е пила кафе, защото не й харесва миризмата му. Но пък за сметка на това пие доста чай и по-специално – зелен чай.

През 2014 тя призна, че е станала вегетарианка и дори откровено се учуди на самата себе си. Нали „захапва” домашните си прислужници като акула?! Обаче не се зарича, че това ще остане “завинаги” така, а откровеничи, казвайки, че не знае до кога ще продължи вегетарианството й, но за момента по този начин се чувства по-добре и по-лека.Важно за вегетарианството е да знаете какво спирате да приемате чрез отказа си от месо и да намерите алтернативни варианти, с които да си набавяте пропуснатите ингридиенти, като достатъчно желязо и витамините от група B – B6 и B12.

Наоми не стига до крайности в диетата си. Позволява си както чипсове, така и шоколад, но черен – като самата нея и душата й. Убедена е, че всяко нещо, което сте почувствали като нужда за тялото си, трябва да бъде набавено, за да има хармония и душевен баланс, иначе всякакъв стрес, който си причинявате чрез драстични диети или гладуване води до точно обратния ефект на това, което желаете да постигнете.Всъщност, паралелно с бокса, манекенката действително практикува точно тези два вида тренировки, които споменахме по-нагоре – йога и пилатес, като колежките си Чарлийз Терон и Кристи Търлингтън. Категорично заявява, че не вдига тежести. „Харесва ми да работя със съпротивлението на собственото ми телесно тегло.” Вероятно точно йогата и пилатесът са основните виновници за гладкото лице на Кембъл. Йогата подобрява кръвния поток в тялото и допринася за общото му здраве, така че не е изненадващо, че тя изглежда толкова добре.
Към набора от спортни занимания нареждаме и зумбата.
„Когато не работя, обичам да посещавам зумба клас вечерта.”Друг основен компонент в нейния хабитат са уелнес терапиите. Тя е нещо като наркоман – толкова е пристрастена към тях. Точно тези процедури й носят съвършена и бляскава кожа, красива фигура, безкрайна коса и класическа, вечна, ageless красота.


Редактор: Марина Делева