Dior Cruise 2019 – Идеята за силната жена

Жените могат да бъдат едновременно женствени и феминистки.
Maria Grazia Chiuri намери своето вдъхновение от мексиканските escaramuza за своето Dior Cruise 2019 шоу.

rexfeatures_9692410cg

През 1950 година жените ездачки разбили всички дотогавашни представи за т. нар. Charreada – мексиканска форма на родеото, създавайки изцяло женски отбор в спорт, който до този момент се смятало, че принадлежи изцяло на мъжката част от съсловието. Както става ясно, традиционно запазеното облекло тотално изменя пола си, като се обримчва с пищни дантели, ярки цветове и широкополи шапки. Самата Chiuri смята, че в известен смисъл, формите пасват идеално на Dior. Тя успява да слее силуетите на къщите от 50-те години на миналия век със сигнатурната жизненост и богатите украшения на ескамарузите.

anigif4
Всичко приличаше на курс по езда. Diorodeo. На час разстояние от Париж, Chantilly е известен със своето шато, разбития ванилов крем, традиционната дантела и конната си база. Chiuri преплете най-малко две от тези trademarks, придавайки на шантилската дантела ново звучене – светли и спортни изявления – някои, преплетени с кожа, като изкара на езда истински ескамарузи, за да донесе автентичност и още повече пищност на екстравагантното си представление. „Попитах ги дали искат да им ушия няколко рокли и те бяха в такъв възторг, както никой друг.”

credit-virgile-guinard-2

rexfeatures_9693867cx
Валеше. Много.
Това, което започна като няколко дъждовни капки, когато гостите започнаха да излизат от колите, които ги въведоха в Chantilly, се превърна в агресивен дъжд. Ескамарузите се впуснаха в смела борба, докато достигнат до свободно и открито шоу по езда върху фантастичните си бели понита, докато PR-ите, мокри до кости, не спираха да се усмихват през цялото време. Може на афтър-партито да се наложи да се подсушават като пеленачета, но със сигурност на снимките от ревюто, дъждовните капки изглеждаха феноменално.

maria-grazia-gettyimages-962527084
Както винаги целият Dior Cruise далеч надхвърля самото шоу.
В четвъртък сутрин гостите бяха извозени до Versailles, където Dior финансира реновирането на Къщата на Кралицата в селище, издигнато от Marie Antoinette в стремежа й към простичък живот. За първи път посетителите могат да влязат в приказната сграда, която гилотинираната кралица е изпълнила с не толкова „простички” салони, обзаведени по начин, отразяващ нейния оригинален декор.

gettyimages-454419587
Четвъртък вечерта премина в класическо френско бистро в сърцето на Montmartre. В специално предекорирания за случая Chez Christian Dior събра специална селекция от звезди на вечеря с предварителен преглед на Cruise Collection 2019. Гости като Paris Jackson, Natalia Dyer, Charlie Heaton и Anya Taylor-Joy се насладиха на автентична френска обстановка и можеха да получат портретите си от местните артисти на Place du Tertre.

anigif1
Предварителният петъчен обяд се състоя на лодка по Сена (Seine), преобразена като джунгла. И за финал – гостите бяха поканени да танцуват през нощта на афтър-парти, инспирарано от мексиканската култура и хабитат в Chantilly.

1-main-gettyimages-962525612
Шоуто беше смело и могъщо. Изработката, сама по себе си, бе необикновена, смесвайки джунглата и животните в традиционни toile de Jouy мотиви. Тези ефекти се появиха върху ярките oversize поли, традиционните Bar jackets, ризи и вратовръзки и суматохата от полупрозрачните мрежести поли.

anigif3

Maria Grazia и преди е представяла подобни форми, но този път сякаш имаше по-силно и дълбоко послание. Като добавим и родео шапките, проектирани от Stephen Jones, силата на жената изглеждаше още по-явна.

anigif2

Взетата от Escaramuza женственост, традиционната за Chantilly дантела и големите колани, подчертаващи фината женска талия са нежните елементи във визиите.

anigif6

Кожата, обаче, се появява като опонент на крехкото, за да бъде сразена от него, позволявайки му тотално надмощие и безкомпромисна победа. Затова кожата бе нарязана с лазер, за да не изгуби своята сила, но в същото време да бъде съвместима с другите елементи от изработката.

anigif5

Основните ключови моменти бяха – стегнати и опънати форми, зацапани цветове, сложни шарки, предимно в черно и бяло, огромното количество тюл и неспирното шумолене на коприна.

gettyimages-925774458

Културното присвояване е основната нишка с, която се „избродира” Dior Cruise 2019. Същността на модата не е откъде идва, а как изглежда, когато пристигне. Това бе едно отлично шоу на Dior, пример за въображаемо присвояване – и това включва преместването от Paris Avenue Montaigne до великолепието в Chantilly. И конете! Тези силни мексикански жени вероятно бях навън, препускайки през бурята.

backstage-dior-cruise-_credit_jamie-stoker

backstage-dior-cruise-_credit_jamie-stoker-024
Редактор: Марина Делева