eModno да живееш в разбирателство с природата и да пазиш околната среда

Със своята уникална концепция – 5R, Беа генерира само половин килограм боклук годишно.

2017 trash tally (2)

На 16-ти май световноизвестната блогърка Беа Джонсън от „Zero Waste Home“ изнесе лекция в София пред почитателите на идеята за живот с нулеви отпадъци. В препълнената зала на Бетахаус популярната природозащитничка обясни как домакинството й генерира само половин килограм боклук годишно. Гостуването бе по покана на екологичното сдружение „За Земята“ и Campfire.
По време на събитието се дискутира как всеки може да изхвърля по-малко отпадъци и така да намали вредите върху природата, а респективно и върху себе си.

Bea Johnson in Sofia_Bulgaria (1)

Концепцията на блогърката се нарича 5R – Refuse (отказване), Reduce (намаляване) , Reuse (повторна употреба) , Recycle (рециклиране), Rot (компостиране).
Беа, която идва от САЩ, е вдъхновена от световното движение “Zero Waste”, чието представителство за Европа е “Zero Waste – Europe”, което в последно време се разраства и обединява все повече европейски общини и граждански организации за „Нулеви отпадъци“ с цел постепенното им премахване, като начин за подобряване на екологичната и икономическа устойчивост и обществената сплотеност.

Bea Johnson in Sofia_Bulgaria (3)

Еко сдружението „За Земята“ е българският член на движението.
Беа е родена във Франция през 1974г. Следва в САЩ, Сан Франциско, който се оказва най-активният град в борбата с отпадъците по това време. Кметът на града забранява използването на пластмасови чинии, чаши и прочие. Тя и нейното семейство са се отдали на идеята да живеят, без да произвеждат отпадъци.

Bea Johnson in Sofia_Bulgaria (2)

Природозащитничката твърди, че на година изхвърлят по половин килограм боклук. Чрез своя блог: “Zero Waste Home“, https://zerowastehome.com/ Беа вдъхновява хиляди хора по света да живеят по-обикновено и да ограничат до минимум отпадъците си. Страстта и енергичността, с която споделя своя опит ѝ дава заслужена публичност, като през 2011г. е победител в надпреварата „The green awards“. Tя постоянно изнася лекции в университети, участва в конференции и семинари.

photo credit JohnNeed.co.uk (1)
“Нулеви отпадъци” е стратегия, комбинираща общностни практики като повторно използване, поправяне, рециклиране, компостиране, с индустриални практики като елиминиране на токсини и промяна в дизайна на опаковките.
„Нулеви отпадъци“ означава културна промяна, обществено участие, предотвратяване на отпадъците, отговорността на промишлеността, разделно събиране и намаляване на остатъчните отпадъци.

Bea with 2017 jar of trash

Повече за Екологичното сдружение „За Земята”:
ЕС “За Земята”е независима, неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. “За Земята”работи в сътрудничество с екологични организации на национално и международно равнище. Сдружението е член на международните организации Мрежа за наблюдение на Международните финансови институции за Централна и Източна Европа CEE Bankwatch Network, Международни Енергийни Бригади, GAIA (Глобално обединение срещу инсинераторите) и SEEEN (Екологични НПО за Южна и Източна Европа).
http://zazemiata.org/

Bea Johnson