eMODNO да прочетеш: музите на Стефан Ролан

„Котешката пътека в Париж. Вятър развява коприна и сатен, надиплен като йероглифи в стил „цаошу” (caoshu); черно мастило сякаш се стича, оставяйки дамга върху ефирни рокли в жълто, бяло и зелено; пръчици подредени във фантастични фигури, подчертават талията и бюста на манекенки с грим и коси по източен образец…”

С това литературно и наситено с много емоция описание, от списание „Икономика” въвеждат читателите в света на Стефан Ролан. Неговата котюр колекция за сезон есен-зима 2011 година показва висшата мода в пълния й блясък и разкош. 45-годишният френски дизайнер е черпил солидни дози вдъхновение от Изтока. Той признава, че китайското калиграфско изкуство на династията Хан му е подсказало изящните детайли, които е вплел в колекцията.

Но това не е всичко! Истинската муза на твореца е живата легенда в модата – 80-годишната американка Кармен дел Орефис. В цялата си прелест тя наблюдава дефилето от първия ред.

„Кармен винаги ни смайва и продължава да ни омагьосва. Тя е моята муза за това шоу. Прилича на изящна статуя, висока и мистериозна. Появява се като щрих от черно мастило върху бял облак”, споделя възхищението си от нея дизайнерът.

Есенната колекция е съчетание на съвременни силуети и елементи от древността. Виждаме както сексапилни модели с дълбоки деколтета, изрязани гърбове и цепки, така и строги кройки на рокли тип „русалка”. Долавяме и полъх на японското кимоно в обемните ръкави и плетените палта. Детайлите са впечатляващи. Редом с драпираните като оригами пластрони, има бродедии, метални апликации и кристали Сваровски.

Ефирните тъкани увеличават усещането за женственост. Материите, които преобладават в колекцията са тафта, органза, тюл, памук и вълна. Палитрата ни предлага както пастелни нюанси, така и цветни акценти като жълто, синьо, зелено или класическото черно.

Шоуто е екстравагантно и неповторимо, а всяко едно от творенията на Стефан Ролан е истински шедьовър!

Използвани са материали от сп. “Икономика”