Зад кръглите очила на д-р Радина Денкова

Днес поглеждаме през чифт кръгли стъкълца, симетрично нанесени в златен обков, изкован в огъня на страстта и неспирния труд. Розовото НЕ преобладава сред нюансите в погледа, позволявайки да се види кристално ясно пътят на борбата. Събираме само в миг редовете надолу, опитвайки се да „изчистим картината” на един не лек и не ухаещ на захарен памук живот. Живот, който се „обримчва в благородство”, заради много упоритост, труд, знание и, в никакъв случай НЕ на последно място – мечти и надежди за едно сбъднато бъдеще.


В живота  всичко е симетрия, независимо дали изправяме ъглите в дома си или изглаждаме онези, които упорито ни ръбят в отношенията с останалите. А красотата се крие в непрестанния ни стремеж към резонно и симетрично хармониране с околния свят.
А за да върви животът ни в коловоза на златното сечение (пак стигаме до благородните метали), са ни необходими едни особени хора – творци, които имат дарбата и уменията да боравят с инструментите на изкуството, създавайки го навсякъде около нас. Сега, обаче, не става дума за напластения акрил върху платното или за безкрайните вълни от петолиния, а за един друг вид творец, чието изкуство е същинско живо! Този път си позволете да бъдете буквалисти, защото ТО наистина диша. Говоря Ви за една жена, която е сред най-достойните благороднички (по душа и манталитет), която ежедневно създава красота.
Вижте какво си казах с естетичния дерматолог на България – д-р Радина Денкова.


Винаги съм смятала за удачно един учител да има малко над средна ОБЩА култура, а не да се концентира единствено в своята сфера на работа. На мнение съм, че това е общовалидно за всички, отдадени на работата си. Вие, д-р Денкова, сте изключително ерудиран и интелигентен човек. Изключвайки педантичния Ви професионализъм, който налага да имате обширни познания в областта на естетичната дерматология, Вие показвате една фантастична информираност в различни области от лайфстайла и историята на човечеството. Поздравления! От Вас човек може да научи много и точно поради тази причина си позволих да „отпусна перото си” с въпросите.
Най-първо и отделно от темата на по-нататъшния ни разговор, бих искала да започнем с разясняване на разликата между две неясни понятия – дерматолог и козметик. Объркването, при повечето хора, идва от това, че поставяне на филъри и други подобни сложни процедури, се извършват и от козметици в малки гаражчета, пригодени за салони.
Това е дълга тема и ще ми е нужно много време да обясня. Накратко, дерматологът е лекар, завършил медицина и след това специализирал дерматология. Общо десет години. Козметикът също е професионалист в своята област, но не е лекар и не може да извършва лекарски процедури, най- малкото, защото няма познания и образование за това. Най-общо разликата в двете професии е: козметикът се занимава с повърхността на кожата и извършва терапии, които помагат за нейното добро състояние, когато тя е здрава. Дерматологът лекува заболявания и патологични състояния на кожата. А що се отнася до естетиката, може да извършва инжекционни и лазерни процедури, за да подобри състоянието на лицето.За какво е нарицателно „Д-р Радина Денкова”?
Може би,”Д-р Радина Денкова” вече е нарицателно за лекар, който се занимава с естетична дерматология.

В какво сте ЕДИНСТВЕНА?
В това да раздавам любов – към моите близки и семейството ми. И то лично МОЯТА, защото това е единственото, което мога да дам, като ЕДИНСТВЕНО.

Какво Ви дразни?
Глупостта в хората. Липсата на дисциплина и на хъс –много бързо да се отказват от нещо, което „не им се получава”.

Дефинирайте ми „свободата”. Търсите я. Намирате я. Стремите се към нея. В какво се изразява тя за Вас?
До скоро това беше възможността да избирам какво да правя. Със себе си; с работата си; с желанията си; с хобитата си и с това къде искам да отида. И през тези дни се замислям какво всъщност за мен е тя и променям мнението си в тази посока, осъзнавайки, че за мен свобода е да имам възможността да работя, защото разбрах колко обичам това, което правя!

Кое е по-страшно – да вървите по отъпкана пътека или по такава с нова избуяла трева?
Отъпканата пътека винаги е по-лесната, но пък на мен избуялата трева ми е по-интересна, защото в нея очаквам да ми се случат по-различни и вълнуващи неща.

Забелязвам, че непрестанно говорите за честност и откровеност в работата си – тези две качества не са ли възможно най-неподходящите, когато става дума за красота? Що се отнася до „звездите”, а и не само – има ли човек, който би искал да чуе наистина „истината”? И може ли да я понесе?
Смятам, че няма нищо лошо в това и го правя ежедневно. Да говоря честно и откровено с моите пациенти е голяма част от моята работа. Защото от това да отдиференцираме проблема, зависи планът, който ще направим, за да постигнем резултат. Ако започна да лаская една 60-годишна жена, че изглежда добре, това може генетично да е така, но в повечето случаи настъпват проблеми на стареене и аз не мога да й кажа, че изглежда прилично, а всъщност нещата да не са така. Важно е заедно да определим проблемите. Аз да кажа моето мнението. И след това да направим сериозен план за работа.
Всеки може да понесе истината, стига да бъде поднесена по определен начин.Заговаряйки за „звезди” – коя е Вашата любима известна личност в България и отвъд? Кои нейни качества Ви карат да я харесвате?
Честно казано не съм се замисляла коя ми е любимата звезда. Но има ли въобще такива в България? Аз не знам кои са те тук. Има хора, които, по една или друга причина, са придобили някаква известност. Но, ако трябва да бъда откровена, бих казала, че Райна Кабаиванска е една истинска звезда и тя би могла да бъде моята любима такава, както в България, така и зад граница. Жена космополит – българка по произход, но отдавна преминала границите на страната ни с това, което прави. А упоритостта й, големият й талант, честността й и самодисциплинираността, за да се окаже на това място, тук сега и да продължава да бъде Райна Кабаиванска, са качествата, които са ме впечатлили в нея и ме карат да я избера за своя любима известна личност.

Какво бихте искали да коригирате в себе си? Физически, ментално и душевно.
Физически – много неща. Отделен е въпросът дали въобще ще стигна до там, но мисля, че не. Ментално също има неща, които искам да променя. Бих искала да бъда по-спокойна и да приемам нещата, които се случват около мен без да се дразня. И душевно имам какво да трансформирам – някои свои отрицателни качества, които не харесвам. И то е нормално. Едва ли има човек, който харесва абсолютно всичко в себе си.

Освен еталон за професионализъм и красива външност, Вие се причислявате и към едни от най-екстравагантните, но същевременно и – стилни дами в българския хайлайф, така че няма как да не ви поразпитам за нещата, свързани с модата и стайлинга. Доколко те са залегнали в хабитата Ви?
Абсолютно не съм сляп поддръжник на модата. Имам определени вкусове към модни течения. Създала съм мой собствен стил, изграден през годините и той е основан, преди всичко, на това какво на МЕН ми стои добре.

Какво за Вас никога не излиза от мода?
Диамантите. Ха ха ха!

Кое е най-голямото „съкровище” в гардероба Ви?
Сако на Марджела от първите му колекции, което не съм обличала. Купих го от едно разменно събитие. С етикет е и предполагам, че вече има колекционерска стойност. Истински пример за дизайн на дреха!Кой е любимият Ви аксесоар?
Голям мъжки часовник.

А любимите дизайнери?
Истинският Марджела. Мария Грация Кюри – за последните колекции на Dior, Пиерпаоло Пичоли за Valentino, Раф Симънс за Prada. Mного са! 🙂

Каква е историята на кръглите очила?
Тя започна с един чифт слънчеви Armani, които аз направих като диоптрични. Тогава разбрах, че ми стоят добре и след това започнах да поръчвам кръгли всичките си очила. Самата история не е нищо интересно или вълнуващо.
В един момент осъзнах, че те са се превърнали в, характерна само за мен, емблема. Още повече, че смятам, че ми стоят добре.

Вие влагате голяма част от усилията си в това да убедите хората да избягват оперативните намеси. Това не Ви ли поставя в директен конфликт с брат Ви,  д-р Ильо Стоянов, който е пластичен хирург?
В никакъв случай не бих казала, че сме в директен конфликт, по простата причина, че естетичната дерматология, както и пластичната хирургия, имат своето място в нашата работа и в никакъв случай не се бият. Има пациенти, на които вече не мога да предложа ефективно решение и тогава идва моментът, в който да се обърнат към доктор Стоянов и след консултация да решат да преминат към някаква оперативна намеса. Така че, по-скоро, ние се допълваме, отколкото да си пречим.Не мога да подмина и легендарния Ви брак със Симеон. Всяка щастлива семейна двойка, с афинитет към красотата и изтънчеността, иска да прилича на вас двамата, когато порасне. Имате ли някакви специални неща, които правехте през годините назад, че и сега, които ви помогнаха да се задържите един до друг. Неща, които днес бихте могла да поднесете като гурме блюдо под формата на съвети за онези, които все още уважат брака като институция?
Отговарям само с една дума – КОМ ПРО МИ СИ! Това е бракът! И любов, естествено.

Кое е по-трудно – 15 години професия/любима работа или 33 години брак/щастлива двойка?
И двете не са лесни, но по-трудно е да се задържиш толкова години в брак с един човек, във време, в което семейството едва ли е най-стабилната единица.

В този ред на мисли – кой е най-големият компромис, който Ви се е наложило да направите в работата си?
Те са много. Но най-вече правя компромиси с хората, с които работя, за да може да поддържам баланс в колектива. Понякога отстъпвам. Често не става въпрос за компромис, а просто да отстъпя крачка назад и да се вслушвам в колегите си, защото съветите, които те ми дават, са изключително ценни.

А в личния си живот?
Определено там също много често правя компромиси.

Какво не можахте да Му простите (на Симеон)?
Всичко съм му простила. След като след 33 години продължавам да бъда с него, то няма нещо, което да не съм.

А на себе си?
И на себе си. След определена възраст, ако не можеш да простиш на себе си и на най-близкия си човек непростими неща, значи, че не си пораснал.След буйните светли коси, Витошка и 33 години – какво е същото днес и какво се промени?
Промени се това, че днес не сме с буйни коси. Симеон вече е с бяла коса и с брада. Промени се това, че всъщност ние вече сме с 33 години по-големи отколкото преди 33.

На 19 октомври ще празнувате 33-тата годишнина. Имате ли идея как ще отбележите повода?
Нямам никаква представа. Със сигурност ще отидем някъде само двамата. Дали ще бъде в чужбина, или в България – отсега абсолютно нищо не мога да кажа, защото нещата се променят толкова бързо, че не искам да правя планове за бъдещето.

Кое е по-хубаво – да бъдете майка или баба, особено сега, когато очаквате да се радвате на внуче за втори път?
Очаквам тази година да стана баба ДВА ПЪТИ! От сина ми – втори път. И от дъщеря ми. Така че, ми предстоят много хубави неща.
Да бъда майка и да бъда баба са две абсолютно различни усещания и емоции, защото да бъдеш майка е голяма отговорност, докато да си баба е удоволствие и след това отговорност. Като тя е дотолкова, доколкото трябва да се грижиш за едно дете, когато ти го поверят за час, за два или три дни. Тази отговорност е перманентна, когато си майка. Продължава, докато детето стане зряло и пълнолетно.

Кое беше най-трудното във възпитанието на Цвета и Калоян, че да израснат такива личности – достойни и амбициозни млади хора?
Най-трудното ми беше да ги направя хора! Да станат добри. Да ги възпитам така, че да имат добродетели и същевременно да ги посветя в ценности, които в днешно време, може и да са демоде. Но най-вече – да ги науча да оцеляват.Симона, Симеон или Dr-Denkova Dermatology?
Симеон със Симова в Dr-Denkova Dermatology. Това е отговорът!


Следва продължение…


Автор: Марина Делева
Снимки: Valentin Ivanov-sValio; Диляна Флорентин; Facebook