IKEA засяга темите за свободата, непокорството и творчеството

Изразете себе си със SJÄLVSTÄNDIG

ikea1

Лимитираната дизайнерска колекция на ИКЕА ви позволява да нарушите правилата за обзавеждане


Модулен килим, възглавници с копчета и несъвършени вази. Това почти обобщава нестандартната колекция SJÄLVSTÄNDIG. Тя е всичко, от което имате нужда, за да нарушите правилата за обзавеждане на дома и да настроите стила си на режим „свобода“.

3

ИКЕА винаги търси варианти да създава различни дизайни – лимитираната колекция SJÄLVSTÄNDIG не е изключение от този подход. “Заровихме се в темата за креативността – какво означава да си бунтар, да си наистина независим по отношение на интериора вкъщи?“ обяснява Мария О‘Браян, творчески мениджър в ИКЕА.

1


Мария и екипът й се фокусират върху това как да проектират “недовършени” продукти, които да позволяват на хората да ги променят. “Нашите проучвания показват, че хората искат да имат опцията да персонализират продуктите ни”, обяснява Мария. Но защо? Оказва се, че персонализирането не е само желание да се отделим от тълпата, а и ни свързва с нещата, които са ценни за нас.

2

Когато променяме вещите си според стила си, всъщност изграждаме по-тесни взаимоотношения с тях. Всичко е свързано с желанието да изразим себе си, което се случва посредством променянето и персонализирането на продуктите.

PH155010

Колекция, която говори сама за себе си

SJÄLVSTÄNDIG е колекция, която не прилича на нищо, което ИКЕА е правила досега.

Тя засяга темите за свободата, непокорството и творчеството.

PH155115

А името SJÄLVSTÄNDIG й пасва напълно, тъй като в превод означава “независима”. Колекцията въвежда няколко нови функции за ИКЕА, като например модулния килим, при който, благодарение на закопчалките, можете да създадете своя собствена конфигурация. Или пък адаптивни и различни крака, които ви позволяват да изградите своя собствена височина за този специален шкаф или фотьойл.

ikea-sjalvstandig-hackable-chair-legs


„Другото очевидно нестандартно нещо е вазата“, казва Мария. Всяка ваза SJÄLVSTÄNDIG е с индивидуална форма, тъй като творческият тим се обръща към всеки един от занаятчиите с молба да стисне с ръка вазата, която е направил. “Направихме много разработки съвместно с фабриката доставчик на керамика. Интересно беше да се приближим толкова близо до производството и да работим заедно с колегите“, допълва Хана-Каарина, дизайнер в ИКЕА.

PH155027

Колекцията SJÄLVSTÄNDIG вече е налична ексклузивно в магазин ИКЕА София. И ако има нещо, което творчески лидер като Мария би искала да ви напомни, то това би било:

„Осмелете се да изразите себе си, да сте различни и да играете с това, което сме направили“.

PH154997