Как сънят влияе на нашата коса

В преследване на красива коса, момичетата са способни на много – прекарваме много време на процедури за подстригване, ядем само на специална диета и дори инжектираме плазма в скалпа. Но, уви, всички тези усилия могат да бъдат напразни, ако не спите добре.

Защо сънят е толкова важен, обяснява хирургът Сандип Сатур: “Изследванията показват, че както липсата на сън, така и лошото му качество могат да имат лош ефект върху състоянието на кожата. Знаем също, че до 80% от хората изпитват кожни проблеми, дължащи се на стреса. Това включва пърхот. ”

Може ли добрият сън да се отърве от пърхота?


Здравата коса не може да расте от увредена кожа. А състоянието й зависи от това как спите. Можете да притежавате цял арсенал от инструменти и четки за коса, но ако не прекарате достатъчно време в леглото, това няма да донесе голяма полза. Обяснението е просто: липсата на сън причинява стрес и реакция на организма, следователно хормонален дисбаланс и увеличена секреция на себум. Д-р Сатур казва: „Липсата на сън води до нарушаване на кожната бариера, провокира възпалителни процеси и увеличава отделянето на себум, в който се размножават бактериите. В резултат на това – образуването на пърхот и влошаване на косата. ”

Kак да изберем възглавница за спане?


Повечето стилисти, сред които Марк Таунсенд, препоръчват да спят на копринена калъфка. “Текстилите на спалното бельо имат определен ефект върху хидратацията на кожата”, казва той. – Бельото от памук или памук е по-твърдо и по-грубо и може да увреди косата. Ето защо, най-добре е да се използват сатенени или копринени калъфки за възглавници. Те са много по-меки. “