Metropolitan Museum of Art’s ще освети любовта си към модата

Виж Галерията 10 Снимки

Тазгодишната Met Gala нощ – най-бляскавата и най-модната от всички, ще събере две религии под купола си – модата и католицизма, защото темата на изложбата на музея, както и дрескодът, определен от нея, ще бъде „Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination” „Божествени тела: Мода и католическото въображение”. Изложбата ще бъде открита на 10-ти май и ще бъде на разположение до 8-ми октомври, а нощта на божествения бал ще бъде, както е по традиция – първият понеделник на месец май, на 7-ми. Домакини на вечерта ще са три истински богини в своята обител – Rihanna, Amal Clooney и Donatella Versace, като последната от тях е и спонсор на изложбата, заедно със Christine и Stephen A. Schwarzman.

Screenshot_2018-04-16-18-08-33-759
Проектирано така, че да създаде диалог между модата и шедьоврите на религиозното изкуство, шоуто ще бъде представено на троица местаAnna Wintour Costume Center, средновековните галерии, разположени на 5-то авеню, в главното местонахождение на Metropolitan, както и в uptown Cloisters.
Самата изложба ще разгледа влиянието на религиозното и литургичното облекло върху модата, от Cristóbal Balenciaga до Donatella Versace. Ще бъдат изложени около 150 ансамбъла. Ватиканският министър на културата Кардинал Джанфранко Раваши (Cardinal Gianfranco Ravasi) се присъедини към главната редакторка на американския Vogue Анна Уинтур, Донатела Версаче и Пиерпаоло Пичиоли (Pierpaolo Piccioli) на пресконференцията, по време на която бяха разгледани връзките на модата с теологическите практики и традиции на католицизма.

gettyimages-924531062
В центъра на събитието ще бъде папската дреха. Изложението ще включва около 40 одежди и аксесоари, притежавани от 15 папи. Повечето от артефактите не са виждани никога извън Ватикана – бялата копринена пелерина, избродирана със златни конци на папа Бенедикт XV, и островърхата епископска шапка на папа Лео ХІІІ, до които редом ще застанат творения на Balenciaga, Versace, Коко Шанел, която била обучавана от монахини, и Джон Галиано, който остана в историята с трансгресивната си колекция висша мода през 2000 година за Christian Dior, която бе открита от модел, носещ кандило с тамян, облечен в папски одежди, както и други дизайнери, в чиито колекции е имало религиозни мотиви като Раф Симънс, Тиери Мюглер, Том Браун, Азедин Алая, Пиерпаоло Поколи, Елза Скиапарели, Рикардо Тиши и Кристиян Лакроа.

CHRISTIAN-DIOR-FALL-2000-HC-01

Тазгодишната тема на бала се превърна в най-скандалната и най-обсъжданата досега, заради позиционирането на fashion облекла заедно със свещени артефакти.
Чрез поставянето на модата в „общия контекст на религиозната художествена продукция” (като картините и архитектурата) кураторът на музея Andrew Bolton има за цел да покаже как ‘материалното християнство’ е спомогнало за формирането на ‘католическото въображение’. “Пресичането на вяра и мода, на сакралното и профанното не винаги е било лесно – сложно и, понякога, оспорвано. Но взаимодействието между двете е вдъхновило някои благоговени шивачески иновации.” Така той определя настоящата тема.

gettyimages-924535444
“Модата отразява света около нас и никой не го разбира по-ясно от Андрю”, заяви пред пресата Wintour, попечител на музея и съпредседател на Met Gala 2018. „Когато отивам на такива модни изложби, винаги съм толкова удивена, от факта, че виждам хора от всички краища на света и всички сфери на живота, които наистина изучават с интерес изложбите, разбирайки и осъзнавайки, че модата не работи във вакуум”.

Screenshot_2018-04-16-18-09-12-945
Ежегодната церемония „Оскарите на модната индустрия”е най-дългоочакваното събитие през цялата година. Светът е притаил дъх в очакване на това кои звезди ще минат по червения килим, но този път вълнението е още по-голямо, защото всички изгаряме от любопитство как известните лица на модната индустрия ще инкорпорират религиозната иконография в напудрения свят на бляскавия червен килим. Очаква се нощта да бъде пищна. Да има дълги до земята рокли от кадифе и коприна, сложни бродерии, тежки кристали и засукани дантели. Големите залози падат основно върху дизайнерското дуо Dolce & Gabbana, защото в техните колекции много често се срещат всякакви религиозни “сентенции”.

В галерията ни можете да видите малка част от експонатите.

Редактор: Марина Делева