Мода, вдъхновена от балета или поредният спектакъл на Dior

Тенденциите идват и си отиват, но понякога повтарящото се вдъхновение има своите корени в нещо, което е просто иконично. Един класически изглед прави своята окръжност точно сега и се повдига на пръсти, за да развее красиви тюлени образи в атмосферата. Облекло, вдъхновено от балета.Не за първи път той е инспирация за модно течение. Пачките, всички останали вариации на тюлените поли, балетните пантофки, връзките по глезена и прасеца, прилепналото трико, меките тонове и ненатрапчиви цветове, кокът – всеки един детайл от балетната мода е начало на женствеността и чистота в женския образ.Вечно в своето влияние, облеклото на балетни танци е имало трайно въздействие върху света на модата (и обратно). Богато украсените сценични костюми и couture runway творения поддържат тези две вселени тясно свързани, но може би взаимното оценяване на красотата е това, което тези две художествени полета наистина имат като общо звено.Кой не въздъхвал и мечтал като дете да бъде елегантна балерина? До ден днешен много от нас имат пристрастие към меката, деликатна власт на пачките или на грациозното деколте. Този женствен изглед отдавна е превъзмогнал сцената и е вдъхновил street style-а.“Dance, Dance, Otherwise We Are Lost”
Пина Бауш


Именно Мария Грация Чури от Dior изтръгна тази фраза за най-новата си балетна колекция, която напомня една от по-стара линия на креативната, върху която работеше ръка за ръка с Пиерпаоло Пичоли – колекция, вдъхновена от приказните прима-балерини за Valentino Fall 2016 RTW.
Къде балетът и циркът биха моли да се срещнат на една сцена? Само Мария Грация успява да ги събере на едно място – Dior Spring 2019 RTW.
Живият спектакъл стои в основата на силния и въздействащ ефект на ревютата на Чури. Те не са просто традиционно модно ревю, в което 50-тина модели разхождат новите дрехи на кралицата, а нещо далеч по-впечатляващо и внушително. Подиумът на тазгодишното RTW шоу беше изпълнен с балетно зрелище насред самото ревю, подобно на родеото в Resort колекцията или пък цирковия пърформанс в couture шоуто. И докато танцовото шествие се съединяваше с милиони падащи листенца в опияняващата мъгла на фона на драматично осветление, жарсените дипли се сливаха с магичната атмосфера на идващата есен.Минимализмът бавно отстъпва на меката макрама – мрежи и тюл се наслояват върху телата, облечени във втори Nude кожи и други приглушени тонове.Обемни нагънати поли се появиха във всичките вариации на дължина и материи – от лъскава лустросана дипла до черна рокля до глезена с плисета от дъга. Истинска приказка от цветове, материи и бродерии.Абстрактни флорални щампи са основната тенденция на подиума за този сезон, но по начина, по който ги поднесе Мария Грация Чури, никой друг не би могъл. Силната й феминистка природа се претвори в нежна, фина и деликатна женска феерия, за да покаже, че мощта на жената не е във тоталната независимост, а във възможността да бъдат слаби, но нежни и красиви. Всичко в тази колекция е сътворено с деликатна ръка и с подчертан изтънчен ефект.„Smart” якета и жилетки се явяват като завършек на breezy плисираните поли. Понякога се появяват и отпуснатите cropped панталони, което прави едно нещо много ясно: всичко в този Lineup е за комфорта през този сезон. Не че Чиури някога е била „pain is beauty” момиче.Към края на модното шоуто, Dior умишлено се насочи към бохо хипи стила, с tie-dye мандали, харем панталони и многостепенни багрилни техники на макси рокли, украсени със звездни пайети.Последните модели бяха чисти, меки и нежни, с приглушена балетна аура.
Не може да се каже, че гласът на Мария Грация Чиури не е така силен с тази колекция, както с други, но когато се вгледате в нея, със сигурност ще видите опияняващата и омагьосваща красота на детайлите. Ако някои от цветовите палитри на колекцията ви се сториха малко мътни, всичко е с цел да се акцентира върху силуетите, движението и детайлите, които са най-важните моменти в това ревю.
Редактор: Марина Делева