Наоми Кемпбъл отново украси корица на Vogue


Забелязахте ли, че напоследък Наоми Кемпбъл е в светлините на прожекторите почти постоянно? Дали черната пантера се опитва да направи ренесанс в кариерата си или всъщност никога не е напускала обсега на обективите – не можем да бъдем категорични в нито една от двете теории, но със сигурност успя да привлече погледите на цялата модна вселена отново към себе си.


Този път няма да я видим толкова разголена, както ни се мярна на haute couture ревюто на Valentino, но със сигурност е зашеметяваща – на корицата на……… Vogue, разбира се! Къде другаде би стояла добре една истинска модна икона, освен на страниците на модната библия. Наоми Кемпбъл е мартенското лице на най-голямото модно списание в света.Винаги сме чакали с нетърпение два броя на Vogue. Първият е „the september issue”, а вторият е мартенският брой. На първия сега няма да обръщаме внимание, но за мартенския брой има какво да се каже. Той предвещава и показва тенденциите за новия сезон и то не просто поредната смяна на климата – новият сезон е пролетта – символът на възраждането и новото начало. Този брой ни показва какви ‘навявания’, ‘течения’ и ‘валежи’ да очакваме в модата през идните месеци, особено след мрачната, студена и мразовита зима.Този месец Vogue е добавил лично значение към тематиката, като поставя на корицата си една звезда от космически ранг и лична скъпа приятелка на главния редактор, притежаваща невероятна модна сила. Първата корица с Наоми Кемпбъл за новия главен редактор на списанието – Едуард Енинфул.

Не е тайна, че Енинфул и Наоми са прекарали повече от половината си живот заедно на подиима, снимачната площадка, зад кулисите и на безкрайни щури партита.Парадокасално, но първата им среща се случва 1990, а Наоми е със същата къдрава коса, която видяхме да демонстрира на последните се публични появявания.

Суперлативите по неин адрес от страна на главния редактор са необхватни, както и самият й талант. Той говори за нея, разказва интимни случки от съвместния им живот и споделя очарователни спомени с толкова заразителен патос, че ние успяваме да усетим емоцията му дори през редовете на гланцираните страници.В мартенския брой Енинфул ни показва една друга, различна, непозната Кемпбъл, която той вижда като лоялна и щедра. Разкрива нейния приятелки образ на любезна и много чувствителна, но в същото време – боец, който отстоява своята собствена позиция, без страх с какъв етикет ще го клеймосат.Редакторът дори стига по-далеч, като нарежда името на Наоми Кемпбъл до това на големите кино звезди Грета Гарбо и Марлене Дитрих.

Целият живот на абаносовото чудо прилича на преливаща вана с вода, която продължава да тече и да се разлива навсякъде. Наистина размерите са колосални и възможността някой да бъде залят и удавен не е никак малка. Както се е случвало многократно досега. Всички клишета, които някога сте чували за нея са истина. Тя Е по-голяма от живота.Това е и отправната точка на броя – прикритие, което бива премахнато, за да се създаде почит към света на иконата.

Снимките са правени още в края на миналата година в Ню Йорк от фотографа Стивън Мейзел. Енинфул твърди, че, когато работи с него, тя отново става тийнейджърка – срамежлива и фокусирана.Той завършва изказването си за броя така: „Надявам се да се насладите на резултата. Това е историята на една истинска жена – и истинска икона.”


Редактор: Марина Делева