Наталия Калчева и Димитър Баръмски от Art Photo Story

Виж Галерията 17 Снимки

Art Photo Story е един от най-популярните сайтове за сватбена фотография, а неговите създатели – Наталия Калчева и Димитър Баръмски, са превърнали работата си в изкуство. В сезона на сватбите пожелахме да поговорим с тях, за да ни разкажат малко повече за тенденциите в сватбената фотография през 2017-а, както и за вдъхновението, с което творят и посвещават живота си на интересните младоженци, които срещат. Потопете се в света на сватбената фотография с нас и усмихнатите ни събеседници днес.

ArtPhotoStory0135

Здравейте! Как се роди идеята за Art Photo Story?

Привет! Идеята се роди преди около 5 години, когато решихме да започнем да се занимаваме със сватбена фотография, което беше естествено продължение на желанието ни да снимаме хора и портрети. Тъй като преди това имаме сериозен опит като фотографи, решихме че нашият проект трябва да носи името на нещо, което обединява всичко, което сме – ART-истични, Photo-ориентирани, Story – разказвачи на истории. 🙂

Като сватбени фотографи, често срещате най-съкровените емоции на хората. Кой е най-запомнящият момент от сватба, който си спомняте?

Димитър: За мен най-запомнящите се моменти, които предизвикват адреналин зад камерата (и безкрайно натискане на копчето:)) са: първото виждане между булката и младоженеца; предаването на булката от бащата; искрицата любов по време на ритуалите, изразена в размяната на погледи помежду им; усмивките им по време на сесията.

DIM_6397

Наталия: Снимането на сватби е нещо изключително емоционално и лично. Навлизаш дълбоко в семейството и в отношенията на всяка една двойка. Случвало ни се е да виждаме как хората се обичат силно или спорят за нещо маловажно. Не мога да посоча конкретен момент, който бих нарекла, че е най-запомнящ, защото всяка една има нещо индивидуално и емоционално. Много често ми се случва да плача зад камерата (разбира се, хората не го виждат), когато младоженците танцуват първия си сватбен танц и музиката е разтърсваща, това е един много специален момент. Също така, предаването на булката от баща й, тогава емоцията е много силна и в голяма част от случаите мигът е съпроводен със сълзи, няма как нещо такова да те остави безразличен.

NAT_3875

Коя е най-интересната локация, на която сте снимали?

Хубаво е, че хората започват да разчупват мисленето си в тази посока. Примерно, младоженци от София се вдигат с всички гости и правят сватба на морето или в Гърция. В тази връзка, започнаха да се появяват все нови и нови места, на които се правят сватби. Интересна и много любима локация е винарската изба Мидалидаре. Разбира се, най-екзотичната локация, на която сме правили следсватбена сесия е един безлюден плаж в Тайланд, която може да видите и в нашия сайт.

Какви са тенденциите при сватбената фотография за 2017 година?

Наблюдава се засилен интерес към пастелните и топли цветове. Също така, все повече младоженците започват да държат на по-скоро репортажното отразяване на техния ден, а не на нагласени снимки и пози. Общо взето, неподправената емоция в снимката е водещ измерител за красивата сватбена фотография.

DIM_6429

Какво мислите за булчинските рокли, които творят българските дизайнери?

В интерес на истината, повечето ни булки използват услугите на дизайнери, които не са българи. За съжаление, бюджетните булчински рокли в България не са особено добра идея, защото в повечето случаи се оказват неподходящи и в последствие има проблеми. Разбира се, имаме си няколко любими български дизайнери, на които сме фенове и с удоволствие ги препоръчваме на нашите булки. Не бихме искали да ги изброяваме, за да не изпуснем някой, но като цяло в по-високия ценови клас има прекрасни решения. Има няколко много качествени бутика, от които можете да си закупите красива и хубава рокля. В България има много добри дизайнери, които следват стриктно световните тенденции и творят прекрасни модели. Можете да разгледате нашия сватбен блог, в който има статия с актуални модели, цветове и съвети за булките относно роклите за 2017-та година.

ArtPhotoStory0728

Имате ли съвет към бъдещите булки и какъв е той?

Няма нищо задължително в сватбения ден! За да мине той максимално безпроблемно и само с положителни емоции, се вслушвайте в съветите, които ви дават сватбените фотографи, видеооператори или диджеи. Бъдете сигурни, че те няма да ви подведат и може да съчетаете вашата визия за сватбата с техния опит. Наемете професионалисти в своята област, а по възможност е хубаво те да са работили вече в екип, което улеснява драстично координацията помежду им. Разбира се, ако искате да ви е максимално лесно, наемете сватбен организатор, който ще се занимава вместо вас. 🙂

ArtPhotoStory0393

 Емоцията в сватбения ден за всеки е различна, но какво преживявате вие като неизменна част от този емоционален момент?

Ние сме много благодарни, че десетки двойки решават да споделят този съкровен ден с нас. Това е истинско удоволствие и се стараем да бъдем максимално полезни и креативни, за да направим техните спомени вечни. Всяка една сватба преживяваме по свой собствен начин и оставя трайна следа в нашата история като сватбени фотографи.

Какво ви предстои през лятото?

Предстои ни едно много динамично лято, с доста пътувания из страната. Тази година ще бъдем на места като Евксиноград и комплекс Исмена в Родопите, на които ще снимаме за първи път. Имаме щастито да снимаме и много различни сватби като обща идея и реализация. На някои ще има и рок банда, така че ще се забавляваме на макс, а по тозин начин и снимките стават по-динамични. 🙂

ArtPhotoStory0118

Ако искате да разгледате повече от снимките на Art Photo Story, както и да съберете вдъхновение за вашия сватбен ден, може да го направите, като посетите тяхната facebook страница и сайт и разгледате нашата галерия.