Out of the trends – дипломният проект на дизайнерите от НХА

В тридневна експозиция ще бъдат представени дипломните работи на нови имена в българската мода, като Андрей Николов, Борислава Каменова, Виктория Огнянова, Георги Стоилов, Глория Иванова, Ина Чокова, Марта Пешева,Николай Божилов, Росица Боршукова.

Стартът на събитието ще бъде даден на 5 февруари от 20 часа, в пространствата на най-актуалното място за съвременно изкуство в София -„Фабрика 126“,на бул.Мария Луиза 126.

Всеки един от младите дизайнери ще покаже своя оригинална модна концепция, подчинена на темата “OUT OF THE TRENDS”. Дизайнерите са подготвили самостоятелни инсталации със средствата на съвременното изкуство: пространствени композиции, алтернативни скулптури, концептуална живопис, видео-арт, фотография, пърформанс и др.

Всеки проект представлява паралел между избран период /десетилетие/от историята на модата и форма на визуално изкуство от 20-ти век. Резултатите от изследванията и техния анализ са синтезирани във визия – МОДЕН ОБРАЗ, реализиран в концепция за съвременен моден дизайн и съответната експериментална модна колекция и нейното представяне в оригинална, мултимедиина инсталация.

Събитието е проект на магистърски курс специалност „Мода“ в Национална художествена академия с водещ преподавател Доц. д-р Мариела Гемишева, в партньорството на „Фабрика 126“ и със съдействието на спонсорите на събитието ABSOLUT, АPOLO и ARISTOKRAT.