Tom Ford оттегля колекциите си от модния подиум

На път ли е Tom Ford да промени модната индустрия завинаги с решението си да оттегли ревюта си от подиума по време на седмиците на модата?

Самата нужда от Седмици на модата напоследък е плод на разгорещени дискусии в индустрията, а темата е засегната от притесненията на редица дизайнери (някои от тях представители на най-ексклузивните модни къщи), че пищните и скъпи ревюта, които всяка година се организират по два пъти, за да покажат най-новите колекции и да достигнат до медиите, всъщност по никакъв начин не се отплащат в продажби.

Това всъщност е въпрос, който мъчи модния свят от доста време и се превърна в основна тема на дискусии за Council of Fashion Designers of America. Редица проучвания са доказвали, че шоутата по време на Седмиците на модата нямат особено висока маркетингова стойност за модните къщи. А дори и в бизнес като този, основната цел на бранда е не просто да събере най-много хаштагвания или сподели снимки, а да увеличи продажбите си, за да продължи да съществува и да се разраства. Ами ако всички ресурси, които отиват в организацията и промотирането на едно ревю, всъщност са напразни?

Работата на Tom Ford – един от безспорните гении на нашето време – винаги е била по-скоро експеримент. Тестване на почвата, проучване на аудиторията, отношение към клиентите в търсене на перфектната среда. На онзи мечтан връх, който да покаже най-правилното решение за едноименния му бранд. И като че ли е на път да го открие. „В предишни сезони много пъти съм представял колекциите си в своето лондонско ателие по неформален начин, който ми позволява да разговарям с гостите и журналистите, да им представям идеите си и в същото време да им давам възможността сами да се докоснат до материите и усещането на колекцията. Начина, по който показваме дрехите си не просто на публиката, но и на пресата много се променя!” – твърди Форд.

След като по-рано тази година представи пролетно-лятната си линия чрез музикален видеоклип с участието на Лейди Гага, най-новото изявление на дизайнера твърди, че през този сезон той няма да вземе участие в ревю по време на Седмиците на модата. За сметка на това, колекцията му ще бъде представена в тесен кръг и пред отбрана публика в Ню Йорк. „Начина, по който комуникираме с клиентите си е много важен. За мен презентацията на колекцията по този си начин дава възможност за лична комуникация, за представяне на посланието на сезона и това на самата модна линия – нейното място в него.”

Колкото и иновативно и променящо историята да е решението на Tom Ford обаче, то среща полюсни реакции в модния свят. И докато редица дизайнери подкрепят идеите му, масовата аудитория, както и модните редакции, застават в опозиция. Нека не забравяме, че модата преди всичко е изкуство. Срещите в интимен кръг и лице-в-лице, организирани единствено за хората, които могат да си позволят да си купят дизайнерските дрехи, е ограбване на това изкуство. Пренасянето му в една строго ексклузивна ниша, състояща се единствено от богатите и известните, не може да бъде най-правилното решение.

И макар Tom Ford да не е единственият дизайнер, който в момента се занимава с премисляне и преструктуриране на своята маркетингова стратегия, този процес едва ли ще се случи бързо и изненадващо. Но едно не може да се отрече – предстои да видим много промени в модния свят. Само се надяваме те да бъдат към по-добро.

Автор: Преслава Цачева