3 диети, които ни вредят

 

В стремежа да се отърват от излишните килограми много хора избират диетичен режим, който може повече да увреди здравето, отколкото да им помогне да постигнат желаното тегло. Тъй като, наближава лято и повечето се стремят да свалят килограмите – ние от emodno.com решихме да ви покажем 3 диети, които всъщност ще ви навредят, а няма да ви помогнат.

Диета според кръвната група
Тази диета се базира на схващането, че човек трябва да яде храни, отговарящи на профил, създаден според кръвната му група. Тоест храната, която ядем прави химична реакция с нашата кръвна група и ако не е подходяща, тя се натрупва под формата на наднормено тегло. Най-често при тази диета се препоръчва избягването на хляба и млечните продукти като се набляга на постното месо, плодовете и зеленчуците.
В краткосрочен план тази диета е ефективна и помага да свалите килограми, защото се насочвате предимно към здравословни продукти. Но в дългосрочен план изследванията показват, че кръвната група няма никакво отношение към храната. Няма причини да се мисли, че тази диета може да помогне на храносмилането и да ускори метаболизма.

Гладуване в определен ден от седмицата
Периодичните гладувания са честа практика. Много хора смятат, че по този начин се освобождават от токсините и прочистват организма си. В това схващане няма нищо вярно.
Единственото, което постигате е да причините на тялото си огромен стрес. Организмът изпада в шок, който вие не усещате – усещате само глад. Но на клетъчно ниво нещата са много по-лоши. Понякога може да се стигне дори до сериозни външни прояви – световъртеж, припадъци, гадене, умора, замайване.

Много нисковъглехидратна диета
Всяка диета, която предполага прием между 400 и 800 калории на ден е ужасно вредна. И не само защото ще чувствате глад през цялото време, а и защото това ще обърка целия ви метаболизъм.
Когато организмът не получава необходимите калории за деня, той изпада в режим на съхранение. Енергията, която му е необходима започва да се набавя от мускулите и мастните депа.
Когато мускулната маса намалее, това кара тялото ви да спре да изгаря калории в спокойно състояние, защото добре поддържаната мускулна маса прави точно това. Неминуемо метаболизмът ви ще се забави и дори рискувате да започнете да пълнеете и от малкото калории, които приемате.