Защо кльощавите хора не са дебели?

Нали помните как в последно време ви разказваме за разни топ моделки, които си позволяват спокойното похапване на „свободни радикали” без това да се отразява на фигурата им. Тайната им вече е разкрита и тя не е състои нито в храната, нито в спорта. Има една порода късметлиики, които се раждат с т. нар. ‘скини’ ген, който е основният причинител на нежна тънка талийка и фини стройни крачета.
The perfect jeans трудно могат да бъдат намерени. Перфектните гени са още по-редки.Учените обаче твърдят, че са открили тайната, поради която някои хора са кльощави, докато други пълнеят бързо и с лекота.

Противно на това, което смятахме до преди десет години, че само 10% рискът от затлъстяване е генетичен, а останалите 90% се дължат на факторите на околната среда, много от които са под нашия контрол с начина, по който се храним, пием, движим, спим и мислим, оказва се, че процентното съотношение 10/90 значително променя своята амплитуда.Международният екип от учени твърди, че това откритие е стопроцентова подкрепа на идеята, че „тънкостта” на някои хора се дължи на наследяването на късметлийски набор от гени, а не на перфектна диета или начин на живот. Не стига това, ами, когато става въпрос за стареене, се оказва, че наддаването на тегло е една от най-мощните детерминанти на това колко бързо остаряваме.През последните няколко десетилетия изследователите са открили стотици генетични промени, които увеличават вероятността човек да е с наднормено тегло. Но много по-малко се фокусират върху гените на хората, които са слаби.
В това изследване учените сравняват ДНК проби от 1600 здрави и слаби хора с индекс на телесна маса (ИТМ) (body mass index (BMI)) по-малък от 18, с тези на 2000 тежко затлъстели души и 10 400 души с нормално тегло.Освен лабораторните изследвания, обстойно внимание се обръща и на начина на живот на всичките участници. В следствие на изследването, до нас стигат резултати, които няма да са радостни за всеки. Оказва се, че затлъстелите хора реално имат заложби в себе си точно такива „тлъсти” гени, които им помагат да трупат килце след килце без проблем. Междувременно слабичките хора имат по- малко от „тлъстите” гени, но са налице и промени в гените региони, които напоследък се свързват с healthy thinness. В следствие на това откритие водещият изследовател на експеримента проф. Садаф Фаруки, апелира към повече разбиране и по-малко упреци към хората с наднормено тегло.„Това изследване показва за първи път, че здравите слаби хора обикновено са такива, защото имат по-ниска обремененост от гени, които увеличават шансовете на човек да бъде с наднормено тегло, а не защото те са с морално превъзходство над останалите, както повечето от вас си мислят. Лесно е да бързаме да преценяваме и критикуваме хората за тяхното тегло, но науката показва, че нещата са много по-сложни. Имаме много по-малко контрол над теглото си, отколкото бихме искали.”

Учените казват, че следващата стъпка е точно да се определят гените, включени в healthy thinness.
Тяхната дългосрочна цел е да видят дали това ново познание може да помогне за оформянето на нови стратегии при отслабването.Изследването, за което ви разказваме, потвърждава, че преждевременното тежко затлъстяване често е генетично определено и показва убедително, че тези, които са много слаби, генетично се различават от общото население. Учените обаче са категорични, че със заседналия начин на живот и бързите храни допринасяме за бързото покачване на тегло. Те твърдят, че около една трета от хората успяват да останат слаби, въпреки генната си обремененост.Изследователите са намерили начин да включват и изключват кльощавите гени, които са отговорни за добрата работа на метаболизма. Номерът е да се подобри начинът, по който вашите гени говорят с вашата environment – известно още като взаимодействие ген/среда. Много от тези гени са известни като “гладни” гени, които са еволюирали, за да ни помогнат да извлечем възможно най-много енергия от храната, която ядем, така че в организма да се натрупат мазнини, които да се притекат на помощ на организма ни в случай на глад, за да може да оцелее той. Това беше добра идея преди хиляда години, но сега същите тези гени могат да направят джинсите ви тесни.Въпреки че сте заклещени в наследствената си обременност, имате власт над това как тези гени говорят с останалата част от тялото ви. Това ще ви помогне за поддържане на идеалното тегло и също така да се съхраните здрави.

Здравните експерти са непоклатими в мнението си, че каквато и да е костната ви структура, формата на тялото или генетичният ви състав, вековният съвет за здравословно тегло си остава физическата активност и правилната диета.
Редактор: Марина Делева