Да се завърнем в Древна Гърция с новата колекция на Dolce&GabbanA

Феновете на Dolce & Gabbana знаят, че веднага след края на Седмицата на висшата мода в Париж, любимата им марка задължително ще покаже своите haute couture творения. Доменико Долче и Стефано Габана не разочароваха очакванията им и този път разкриха на почитателите си поредното приказно кътче от родната си Италия. Шоуто Dolce & Gabbana Alta Moda есен-зима 2019/2020 се проведе в град Агридженто, в южна Италия. Марката отново организира за звездните си гости и лоялни клиенти шоу в три акта: представяне на женски, мъжки и бижутерийни колекции. Palma Di Montechiaro и забележителният Palazzo Ducale dei Tomasi di Lampedusa, по-известен като „Palazzo del Gattopardo“, бе идеалната локация за представянето на Dolce & Gabbana Alta Gioielleria. С маршируващ оркестър пред местни занаятчийски магазини, на фона на които бе представена колекция от уникални бижута Alta Gioielleria, започна приказния празник на модата в Сицилия.

И продължи знаменателно пред древногръцкия храм на богинята Конкордия – идеален фон за приказните творения, вдъхновени от античната култура и митология и шоуто Alta Moda.

Между другото, точно това шоу може да се нарече историческо във всеки смисъл. Представители на италианската модна къща преговарят за провеждане на ревюто на това място повече от около две години. Никак не са изненадващи тези дълги преговори. По-скоро е изненадваща положителната им развръзка, тъй като този архитектурен паметник е построен около пет века преди Христа. За да могат да дефилират моделите по дървения подиум, организаторите е трябвало да покрият цялото това пространство със слой пясък, който да предпазва мястото от прекомерна експозиция и пряк контакт. Именно поради продължилите дълго преговори майсторите на Dolce & Gabbana са имали достатъчно време да реализират най-лудите идеи на дизайнерското дуо. Доменико Долче и Стефано Габана бяха подготвили за своите фенове 125 образа, всеки от които си струва да бъде гледан под микроскоп. Всяка една рокля съчетава такива сложни техники като бродерия със скъпоценни камъни, интарсия от тюл, макраме, цветя и мъниста, приказни бродерии върху копринена мрежа, имитиращи рисунки на древни амфори… И така до безкрайност, до пълен екстаз…

Основният източник на вдъхновение за дизайнерите са били митовете на Древна Гърция и Рим. Една от роклите с дълбоко деколте напомня на образа на Елизабет Тейлър в лентата “Клеопатра”, едноцветните рокли-тоги напомняха на облеклата на гладиаторите, а сюрреалистичните накити за глава – на скулптури на гръцки богове. “Висшата мода е моята мечта”, каза Доменико Долче след шоуто. “Работата върху тези колекции ми дава сила и ми помага да преминавам през следващите шест месеца на упорит труд. Щастлив съм да потопя любимите ни приятели в тази магия.”