Just Black

42800870_2182242868583800_8307741415153074176_n

„Черният цвят е едновременно скромен, но и велик. Черното е леко, закачливо и загадъчно. Но на първо място черното говори: „Аз не те притеснявам, не ме притеснявай и ти!“

Yohji Yamamoto


Черният цвят винаги скрива в себе си онова, което носи, той е загадъчен и се използва във филмите на ужасите. Предизвикващ любопитство, привличащ и плашещ, той винаги призовава човека да освободи своята същност, т.е. човек трябва да мине през черното, за да познае бялото.
Черният цвят съдържа обещание, че „всичко ще бъде наред” и надежда. Когато настъпи депресия, остават само негативните характеристики на черния цвят, който винаги, подобно на смъртта, намеква за тишина и спокойствие.

1 (2)
Черните дрехи означават недостиг или липса на нещо в живота, от черното трябва да се излиза бавно, като се разрежда с други цветове.
Черният и белият цвят помежду се се гасят, вече не носят първоначалната си информация и не потискат психиката. По принцип, черно облекло се избира при депресия и когато се отхвърлят околните.

1 (7)

1 (26)
Черното се свързва с изисканост и стил, високо качество и класа, власт, престиж, елегантност, надеждност, простота и изтънченост.
Този мистериозен цвят обикновено се асоциира драматизъм, мистерия, със страха от неизвестното.

1 (19)

1 (28)

1 (20)

1 (22)
Това е цветът на „отрицанието“, за разлика от бялото, което е цвят на „утвърждаването“.
Цвят на магиите, той поражда желание за унищожение на съществуващото и песимизъм.

1 (23)
Този цвят е на анархичната опозиция и на абсолютните претенции за власт.
Черното е използвано като символ на специалното, дистанцираното, високопоставеното, това е силно изразено в облеклото на съдиите и музикантите. Това обаче не важи за коминочистачите, които от практични причини са избрали черното като цветът на „мръсотията“, но за сметка на това коминочистачите носят късмет.

1 (24)

1 (17)

1 (33)
Цветът на сянката, мракът и нощта, черното е отрицанието на светлината.
Черно обаче означава и сила, богатство и сериозност и се счита за много официален, елегантен и престижен цвят. Чрез черното човек показва, че иска да бъде различен – черен костюм, черна лимузина и черно куфарче внушават почит и достолепност, когато човек иска да се отличи от шарения свят.

1 (25)

x (12)

x (14)
В рекламата – този цвят асоциира тържествената сериозност, но и често се използва за еротично бельо.
На черен фон яркостта на всички останали цветове се засилва, те искрят и изпъкват много добре. Това качество на черното често се използва в дизайна и рекламата.

1 (13)

1 (14)

1 (10)

1 (12)
Черният цвят дава чувството за перспектива и дълбочина, но на черен фон се намалява четивността на текста, затова трябва да се внимава.
Черното отдавна се е наложило като модерен цвят, който внушава елегантност и нестандартност.

1 (18)

1 (16)

1 (15)
В комбинация с червено или оранжево – други много ярки цветове – черното придава много агресивна цветова схема.
Черното контрастира добре с ярки цветове. Черното изважда на преден план формата и материята. Той създава чувство на лукс и ред. Това действие обаче е неповторимо в комбинация с бялото.

1 (3)

 

1 (6)

1 (4)
Често използван е в дизайна на сайтове за изкуство и фотография – черен или тъмно сив цвят са особено подходящи цветове за фон на снимки. Този цвят е добър избор на цвят за музикални магазини, счетоводни къщи, адвокатски кантори, електронни магазини.

1 (8)

1 (38)

1 (36)

1 (5)

1 (31)

1 (32)

1 (34)

1 (30)

1 (9)

1 (35)

1 (29)
Info: Travel-Studio.bg; obekti.bg
Редактор: Марина Делева