Влизаме в сърцето на Луи Вюитон

 

LVMH_Full_Bleed_V3001_1
Всички знаем, че няма по-лесно разпознаваем монограм от този на Louis Vuitton LV. Знакът на марката се носи върху куфари и чанти от десетилетия насам. Тази могъща модна къща има дълга и завладяваща история, която успява да я превърне в културно явление отново и отново. Затова ще ви представим някои crazy-cool факти за този гигант.

1. Когато нещо е заложено в ДНК-ато, то не може за дълго да остане скрито. Не един и двама велики творци са ни го показвали още от ранна деста възраст. Louis Vuitton започва своята кариера още на 16 години, като започва да създава специални кутии и чанти за пренос на багаж.

2. В по-съвременните години, дарбата за креативност се е прехвърлила върху сина на Louis Vuitton George Vuitton, който пък подобрява заключващия механизъм на куфарите, като сам измисля емблематичната заключалка, която, като самото лого, е разпознаваема от всеки. От модната къща толкова били уверени в своята иновация, че, за да направят съвършената реклама, поканили самия Худини да се опита да се отключи, но той им отказал.

Trunk-Club

3. Още през далечната 1914 Louis Vuitton откриват най-големия, за времето си, магазин за куфари и пътнически чанти. Всичките брандирани с емблематичния чифт букви LV, за да бъдат разпознаваеми и неподлежими на фалшификация.

4. Уникалността на тази марка е постигната чрез прецизност и старание. Още като бебе, марката започва да гравира и изработва малките детайли на ръка. А още по-уникална я прави фактът, че тази тенденция е запазена и до ден днешен.

Crafted-Care

5. Не е учудваща и колаборацията на LV с други уникални и ексцентрични творци като неповторимия Takashi Murakami и феноменалния Stephen Sprouse. Близко еднакви и същевременно достатъчно различни, за да се обединят и това да доведе до фантастичен резултат.

Modern-Art

6. Не е изненада, ако Анджелина Джоли или някоя друга комерсиална личност ни се усмихне от билборд, държаща брандирания куфар. Апотеозът на креативността се изразява в рекламната кампания на марката, когато, седящ в лимузина, послание ни дава не кой да е, а самият държавен глава Михаил Горбачов.

louis_vuitton_mikhail_gorbachev

7. Лейбълът е част от нещо в пъти по-голямо. Гигантът, чието отроче е LV, се казва LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Други негови деца са Givenchy, Guerlain, Chaumet, Christian Dior, Donna Karan, любимото на всички ни шампанско Moët & Chandon и божествения коняк Hennessy.

moetchandon_cover-2800x1312 moetpraha4

8. Какво е една легенда, ако не е възпята в някоя песен. В нашия случай става дума не за веднъж, а за цели 19 пъти. И то не от някой третокласен певец, а от изпълнител от световна величина – Kanye West.

9. Може би най-впечатляващият момент от историята на лейбъла е признанието, което му отдава самият гений на изобразителното изкуство Салвадор Дали, който, вдъхновен от двубуквието LV, създава труда си La Toile Daligarm. Той сътворил свой собствен скрипт, който включвал неговите инициали SD и тези на любимата му съпруга и муза Gala. Тази азбука е олицетворение на техния личен език на любовта. По-късно френската марка Lancel създава колекция чанти с този скрипт.

dalidesignlouisvuittonagenda 27902030_10214983473118022_482322295_o

 

Автор: Марина Делева