Съвети за по – добра тренировка през лятото

Лятото вече ни тласна силно със сериозните си температури и много хора се изнесоха по почивки да „събират” Витамин D.

Високите температури, разбира се, не трябва да се ползват за оправдание да спрем да тренираме. Някои дори предпочитат тренировките навън.

Въпреки това, хубаво е да сме наясно с някои неща защото тренирането в жегите може да е опасно.

Представяме ти 5 съвета за по-добра лятна тренировка…

1. Избягвай пиенето на кафе или чай преди упражнения

Странно или не, има доста хора, които пият кафе или чай преди тренировка. Тези, които го правят, разбират по трудния начин, че по-добър хидрататор от водата няма.

Кафето или всяка друга напитка, богата на кофеин, работят като диуретик (стимулира производството на урина) за тялото и предизвикват по-голяма от нормалната загуба на течности, когато се консумират преди упражнения.

Избягването на тази грешка е лесно – просто пий вода. Добра идея да е охлаждаш тялото преди тренировка, затова може да пиеш и студена вода.

2. Започвай тренировките си рано

Отлагайки тренировката дори с един-два часа сутрин може би не е добра идея защото през лятото температурите се покачват бързо още от рано през деня. По този начин се излагаш на риск от прегряване, ако отложиш тренировките за по-късно.

3D LED Wall Clock Modern Digital Table Desktop Alarm Clock Nightlight Wall Clock Home Decoration Living Room Digital Watch

Някои хора предпочитат да тренират по-късно вечерта, но това не е препоръчително защото не само че няма да имат достатъчно време за възстановяване, но и тялото тогава вече преминава постепенно към „по-сънлив“ режим и рискът от претоварване или разтягане е по-голям.

3. Избягвай прилепналите дрехи

Не е необходимо да носиш стегнати дрехи през лятото, за да имаш ползотворна тренировка. Повечето хора биха предпочели по-отпуснати дрехи, за да позволят на тялото да се охлажда по-лесно, докато се потят по време на интензивни упражнения.

Lady Gaga dons Nicopanda sweats to take her French bulldogs for a walk in NYC | Daily Mail Online

Най-добре, в повечето случаи, е златната среда – нито много прилепнали, нито много отпуснати дрехи.

4. Хапвай след тренировка

Въпреки че пропускането на хапване може да ти се струва като добра идея за отслабване, особено през лятото, все пак възстановяването на запасите от вода и енергия (набавена чрез хранене) е необходимо.

Най-добрият начин за презареждане е около 30 минути след тренировка. Ясно е, че в горещините всички губим апетит, но имай предвид, че не е нужно да ядеш много, за да се възстановиш.

Няколко моркови и твърдо сварено яйце могат да свършат чудесна работа. Други чудесни идеи са домашно приготвен протеинов шейк или смути.

Shopping bag with fruit by Nadine Greeff - Stocksy United

5. Да занесеш пясък на плажа

Името на този съвет няма нищо общо с брега, а се концентрира върху водата.

Много хора, трениращи покрай басейн или морската шир, забравят да пият вода. Плуването във вода не е като да се хидратираш с нея.

Друго много важно нещо, което трябва да се знае, е, че когато си във водата, тялото не може да отделя топлина. Тоест рискът от прегряване при тренировка в басейн е много по-голям от тренировка извън него. Решението да не прегрееш при такива тренировки е пиенето на много вода.