Диета с таратор през горещите дни

Тараторът е най-любимата и засищаща лятна супа по нашите географски ширини. Тя засища, освежава и се приготвя бързо и лесно.

Затова и хранителният режим, който е вдъхновен от млечната студена супа, се отразява изключително добре на организма. Защото е лек, разтоварващ и идеален за топлите дни, които зачестяват в прехода от пролет към лято.

Днес ще споделим с вас идея за това как да спазвате диетата през следващите седмици, за да редуцирате теглото си, да нормализирате перисталтиката на червата и да засилите метаболизма си.

Заради чесъна, съдържащ се в таратора, ще подсилите имунната си система и ще подобрите състоянието на кожата и косата си. Копърът, който е източник на витамин С, витамин В1, витамин В2, витамин Е, калций, фосфор и много други полезни съставки, ще ви е от полза при стомашни неразположения, безсъние, нервност, анемия, менструални смущения и др.

Диетата с таратор се спазва две седмици. След това трябва да преминете постепенно към стария си начин на хранене, като се стараете да не приемате наведнъж много различни видове храна. Разбира се, ако имате стомашни проблеми, задължително преди да предприемете този начин на хранене, се консултирайте с вашия личен лекар.

Започнете с по-леки продукти от растителен произход и с всеки изминал ден включвайте по нещо ново в менюто.


Ето и един примерен ден от диетата, който включва 5 хранения на ден:

Закуска – две сварени яйца и купичка мюсли с плодове

Междинна закуска – плод по избор и 2-3 пълнозърнести бисквити

Обяд – таратор (неограничено количество)

Следобедна закуска – 50 г сурови ядки (бадеми, индийско кашу, лешници, орехи)

Вечеря – таратор (неограничено количество)

Докато трае диетата, е желателно да не добавяте много сол в таратора. При приготвянето му не бива да ползвате олио, зехтин или друг вид мазнина.

Докато се придържате към режима, можете да пиете кафе, както и чай, но е добре да не приемате алкохолни напитки, както и плодови сокове, съдържащи захар.

Ако изпитате силно желание за сладко по време на режима и плодовете не помагат, хапнете няколко лъжици мед, изяжте няколко фурми или стафиди.